Farklı sosyal-kimlik kategorilerine sahip üniversite öğrencilerinin, yurt yaşamlarında gruplararası temas, arkadaşlık, empati, kaygı ve tutum süreçlerinin incelenmesi
An analysis of the intergroup contact, friendship, empathy, anxiety and attitudes of university students from different backgrounds in their dormitory life.
  1. Tez No: 548169
  2. Yazar: VEYSEL KARAZOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS TÜRNÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gruplar Arası Arkadaşlık, Gruplar Arası Temas, Gruplar Arası Empati, Gruplar Arası Kaygı, Gruplar Arası Tutum, Sosyal Kimlik, Üst Kimlik, Cross-Group Friendship, İntergroup Contact, İntergroup Empathy, İntergroup Anxiety, İntergroup Attitudes, Social İdentity, Superordinate İdentity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, farklı sosyal kimlik gruplarına üye olup, aynı yurt odasında yaşayan Türk ve Kürt üniversite öğrencilerinin: Gruplar arası arkadaşlık, gruplar arası temas, gruplar arası empati, gruplar arası kaygı ve gruplar arası tutum sürecinin değişimini incelemektir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenolojik çalışma olarak kurgulanmıştır. Çalışamanın ana eksenini üniversite yurtlarında yaşayan öğrencilerin farklı sosyal kimlik gruplarının üyesi oda arkadaşlarıyla yurt odasında yaşadıkları deneyim oluşturduğundan fenomenolojik yaklaşım tercih edilmiştir. Çalışmada veriler aynı yurt odasını paylaşan öğrenciler ile yüz yüze görüşme yapılarak toplanmıştır. Kendilerini etnik ve kültürel alt kimlik olarak Türk (22) ve Kürt (23) olarak tanımlayan toplam 45 öğrenci ile yüz yüze derinlemesine görüşülerek nitel veriler toplanmıştır. Araştırmada veri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde içerik analizi ve tematik analiz birlikte kullanılmıştır. Çalışmada, Türk/Kürt sosyal kimliğine sahip öğrencilerin birbirleriyle olumlu temas kurmaları durumunda, gruplar arası arkadaşlıklar geliştirdikleri görüldüğünde; dış gruba yönelik empatinin geliştiği, gruplar arası kaygının azaldığı, daha olumlu gruplar arası tutumların oluştuğu ve ön yargının azaldığı görülmüştür. Türk/Kürt sosyal kimliğine sahip öğrencilerin birbirleriyle olumsuz temas kurmaları durumunda, dış gruba yönelik empatinin azaldığı, kaygının yükseldiği, olumsuz gruplar arası tutumların geliştiği görülmüştür. Yurt odasında sosyal kimliklerin görünürlüklerinin azalması, ortak bir üst kimliğin oluşması ve birlikte yapılan faaliyetlerinin sıklığının ve kalitesinin artması daha olumlu gruplar arası temas ve olumlu gruplar arası tutumla ilişkili bulunmuştur. Öğrencilerin büyük bir kısmı insan olmayı, ortak üst kimlikle ilişkilendirmiştir. Buna karşın; sosyal kimliklerin daha görünür olması ve siyasi söylemlerin artması, gruplar arası olumsuz temas, yükselen kaygı ve olumsuz gruplar arası tutumlarla ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to examine to the extent to which university students with different social identity categories (Turkish/Kurdish) living/staying in the same university dormitory room cross-group friendship, cross-group contact, cross-group contact empathy, cross-group attitude and, cross-group contact anxiety. The research was designed as a qualitative study utilizing phenomenological approach. The research was conducted through face to face interviews with the students. A total of 45 students, who identified themselves as Turkish (22) and Kurdish (23) in terms of ethnic and cultural sub-identities. The participants were interviewed and qualitative data were collected. Semi-structured interview technique was utilized to collect data in the study. In the analysis of qualitative data, both content and thematic analyses were performed. In this study, it was seen that students who have Turkish / Kurdish social identity develop positive contact with each other, develop a cross-group friendship with each other. In this way, they develop empathy for the outgroup, decrease intergroup anxiety, increase intergroup attitudes and, decrease intergroup prejudice. It was found that when students with Turkish / Kurdish social identity come into negative contact with each other, it was observed that the empathy towards the external group decreased, the anxiety increased and the negative group attitudes developed. Besides, the decrease in the visibility of social identities in the dormitory room, the formation of a superordinate identity and the increase in the frequency and quality of the activities performed together were found to be more positively related to inter-group contact and intergroup attitudes in the dormitory room. It was found out that the narrations revealed that, the majority of students associated“being human”with the common ingroup identity. Nevertheless, more visible social identities and increased political discourse were found to be associated with negative contact between groups, increased anxiety and negative attitudes.