Bayburt ilindeki 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarında görev yapan sağlık çalışanlarının ve Bayburt Devlet Hastanesinde görev yapan hemşirelerin biyoterörizm bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determining the level of knowledge of bioterrorism of health workers working at 112 emergency health services stations in Bayburt and nurses working at Bayburt State Hospital
  1. Tez No: 548181
  2. Yazar: ALPER ASLANKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ŞAHİNÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoterörizm, Bilgi Düzeyi, Sağlık Çalışanı, Bioterrorism, Knowledge Level, Health Personnel
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tarih boyunca biyolojik ajanlar askerlere ve sivillere karşı kullanılmıştır. Sağlık çalışanları da biyolojik ajanlardan etkilenmektedir. Bu bağlamda sağlık çalışanlarının bilgi ve algı düzeyleri önem kazanmaktadır. Çalışmamızın amacı Bayburt ili 112 çalışanları ve Bayburt Devlet Hastanesinde çalışan hemşirelerin biyoterörizm bilgi düzeylerini ortaya çıkarıp, çıkan sonuçlara göre çözüm ve öneriler üretmektir. Bu araştırma kesitsel bir araştırmadır. Literatür taraması yapılarak biyoterörizm konusunda bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçek geliştirirken uzman görüşü alınmıştır. Ölçeğin güvenirliği yüksek (Cronbach's Alpha değeri=0,892) tespit edilmiştir. Evrenimizi 204 sağlık personeli oluşturmuştur. Basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 115 sağlık çalışanına ölçek uygulanmış ve sonuçlar bilgisayarda SPSS 22 programı ile analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde student's t testi ve ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırma grubundaki sağlık personelinin %42,6'sı erkek, %57,4'ü kadındır. Araştırma grubundaki sağlık personelinin sadece %22,6'sının biyolojik ajana maruz kalmış hastaya müdahale ettiği ortaya çıkmıştır. Kırsalda çalışan sağlık personelinin, kentsel bölgede çalışan sağlık personeline göre daha fazla biyolojik ajana maruz kalan hastaya müdahale ettiği tespit edilmiştir. Biyoterörizm bilgi düzeyi ortalaması 3,01±0,43 bulunmuştur. Afet veya acil durum planının varlığı %50'nin altında, sağlık personelinin planı inceleme durumunun çok az, planda biyoterörizme yer verilme durumunun çok az, afet tatbikatına katılım oranının az, tatbikatın biyoterörizmi içerme oranının çok az olduğu bulunmuştur. Afet ve acil durum planlarının tüm istasyon ve hastanelere yapılması, yapıldıktan sonra plan hakkında eğitim verilmesi ve planın biyoterörizm konusunu içermesi gerekmektedir. Ayrıca afet eğitimleri biyoterörizm içermelidir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, biological agents have been used against soldiers and civilians. Health workers are also affected by biological agents. In this context, knowledge and perception levels of health workers gain importance. The aim of this study was to determine the level of bioterrorism knowledge of 112 employees and nurses working in Bayburt State Hospital and to produce solutions and suggestions according to the results. This is a cross-sectional study. This is a cross - sectional study. A scale on bioterrorism was developed by literature review. Expert opinion was taken when developing the scale. The reliability of the scale was high (Cronbach's Alpha value = 0.892). The universe is composed of 204 health personnel. The scale was applied to 115 health care workers selected by simple random sampling method and the results were analyzed with SPSS 22 program on computer. Student's t test and chi-square test were used for statistical analysis. 42.6% of the health personnel in the research group were male and 57.4% were female. It was found that only 22.6% of the health personnel in the research group intervened in the patients exposed to the biological agent. It was found that rural health personnel intervened in patients exposed to more biological agents than health personnel working in urban areas. The average level of knowledge of bioterrorism was found to be 3.01 ± 0.43. Presence of a disaster or emergency plan was found to be below 50%, the status of the health personnel to examine the plan was very low, the status of bioterrorism in the plan was very low, the rate of participation in disaster drill was low, and the rate of drill bioterrorism was low. Disaster and emergency plans should be made to all stations and hospitals, after the training should be provided about the plan and the plan should include bioterrorism. Disaster training should also include bioterrorism.