Türkiye'de yapılan bilimsel çalışmaların yer aldığı haberler üzerine yapısal bir çözümleme
An analysis on the science journalism in Turkey regarding scientific studies carried out in Turkey
- Tez No: 548223
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER PEMBECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Bilim, gazetecilik, bilim iletişimi, bilim gazeteciliği, bilim haberleri, Science, Journalism, Science communication, science journalism, science news
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İnsanların hayatı anlama çabası ve merak duygusuyla başlayan bilim, baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir. Yapılan bilimsel çalışmaların toplumlara aktarılmasında ise bilim gazeteciliği en etkili bilim iletişim aracı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bilim dünyasına katkısı fazla olan ülkelerde, yapılan bilimsel çalışmalar kadar yapılan bilimsel çalışmaların toplumlara iletilmesine de önem verilmektedir. Yaptıkları bilimsel çalışmalarla adından söz ettiren ülkelerin önde gelen gazetelerinde birçok bilim gazetecisi bulunmaktadır. Türkiye'nin bu konuda geri kaldığını söyleyebiliriz. Ülkemizde gazetelerde bilim muhabiri bulmak oldukça zordur. Gazetelerde yer alan bilim haberi ise genel olarak çeviri haberlerden oluşmaktadır. Bu çalışma ile Türkiye'de yapılan bilimsel çalışmaların gazetelere yansımaları incelenmiştir. Tiraj bakımında ilk 7 sırada yer alan gazeteler içerik çözümlemesi yöntemiyle ele alınmıştır. Belirlenen haberlere 14 başlıkta toplanan sorular yöneltilerek 7 gazetede yer alan bilim haberlerinin biçimsel yapısı ve kimlik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Science, which was born out of people's curiosity and effort to understand life, is progressing at an enormous pace. The need to communicate scientific progress to the masses makes the scientific journalism the most effective communication tool. Science journalism is regarded as crucial or'u and valuable as scientific progress in those countries that make an important contribution to scientific progress. In these countries, there are many science journalists in the leading newspapers who made a name for themselves with their reports and articles. One can argue that Turkey is lagging behind in this regard. It is very difficult to find a reporter specializes in science journalism in nation wide newspapers. The content on science and scientific progress is generally is limited to few articles in these newspapers. In this study, reporting of scientific studies in Turkey were examined. The content of top 7 newspapers in circulation were dissected, analysed and studied while using different questions under 14 categories.