Alman arşiv belgelerine göre Almanya'nın Türkistan siyaseti (1910-1920)
German Turkistan politics according to German archives (1910-1920)
  1. Tez No: 548265
  2. Yazar: FATİH ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya-Türkistan, Almanya'nın Doğu Politikası, Almanya'nın İslam Politikası, II. Wilhelm Dönemi, Türkistan Pamuğu, I. Dünya Savaşında Türkistan, I. Dünya Savaşı Esirler, Germany-Turkestan, Germany's East Policy, Germany's Islamic Policy, II. Wilhelm Period, Turkestan Cotton, Turkestan in World War I
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Prenslikler halinde yaşayan Almanlar, 1871 senesinde birliklerini tamamlamışlar ve Alman İmparatorluğu olarak tarih sahnesinde yerlerini almışlardır. Almanya'nın Avrupa'da üstünlüğü sağlayabilmesi için her şeyden önce ekonomisinin iyi olması gerekiyordu. Bundan dolayı birliğini diğer büyük Avrupalı devletlere göre geç tamamlayan Almanya, kurmuş olduğu sanayisi için hammadde ve pazar arayışına girmiştir. Bunun için“Drang nach Osten”ismini verdikleri“Doğuya Yöneliş-Doğuya Nüfuz Etme”anlamına gelen bir siyaset geliştirmişlerdir. Bu siyasetin uygulanabileceği bölgelerin başında Yakın Doğu, Orta Doğu ve Asya gelmekteydi. Asya özelinde ise, demografik yapının çeşitliliğinden, Müslüman nüfusun çokluğundan ve yer altı-yer üstü kaynakları açısından zengin olmasından dolayı Türkistan coğrafyası önemli bir yer almaktaydı. Bu Tez'de Alman İmparatorluğu'nun doğu siyaseti ele alınacak ve Türkistan'ın bu politika içerisindeki yeri saptanmaya çalışılacaktır. Çalışma, Alman Dışişleri Bakanlığı arşiv belgeleri ışığında gerçekleştirilecektir. Alman arşiv belgelerinde, Almanların 1871 yılından itibaren Türkistan için politika geliştirdikleri görülmektedir. Ancak, söz konusu politika I. Dünya Savaşı'ndan birkaç yıl önce ve savaş yıllarında hızlanmıştır. Bundan dolayı araştırmanın zaman aralığı 1910 ile 1920 yılları arası olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Germans, who lived in the principalities, completed their troops in 1871 and took their place on the stage of history as the German Empire. For Germany, in order to be superior in Europe, first of all its economy had to be good. In this way, Germany, completed its union late when compared to other major European states, has sought raw material and market for the industry it has established. For this reason, they have developed a policy called“Drang nach Osten”which means“Tendency to the East-Penetration to the East”. Middle East and Asia were among the regions where this policy could be applied. As for Asia, Turkestan geography had an important place because of the diversity of the demographic structure, the abundance of the Muslim population and the richness of the underground-surface resources. In this thesis, the eastern politics of the German Empire will be discussed and Turkestan's place in this policy will be determined. The study will be carried out in the light of the archive documents of the German Ministry of Foreign Affairs. It is understood from the German archive documents that the Germans developed policies for Turkistan since 1871. However, this policy was accelerated a few years before World War I and during the war years. So, the time interval of the study was determined as between 1910 and 1920.