Altınözü (Hatay) ilçesi'nin beşeri ve ekonomik coğrafyası
The human and economical features of the county Altinözü (Hatay)
  1. Tez No: 548270
  2. Yazar: HÜSEYİN YUMUŞAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DÖNDÜ ÜÇEÇAM KARAGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Altınözü, Kuseyr Platosu, Nüfus, Yerleşme, Ekonomik faaliyetler, Altınözü, Kuseyr Plateau, Population, Settlement, Economical activities
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Altınözü ilçesi, Akdeniz bölgesinin Adana bölümünde Hatay iline bağlı 15 ilçeden birini oluşturmaktadır. Hatay ilinin Türkiye-Suriye sınırında yer alan 7 ilçesinden (Yayladağı, Altınözü, Antakya, Reyhanlı, Kumlu, Kırıkhan, Hassa) birisi durumundadır. Hatay bölgesi tarihi çağlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Altınözü tarihsel süreçte Antakya gibi büyük bir yerleşmenin etki sahasında kaldığı için yeteri kadar gelişme gösterememiş, Antakya şehrini güneyden koruyan Kaley-i Kuseyr (Kozkalesi) karakol yerleşmesi olarak fonksiyonunu sürdürmüştür. Altınözü ilçesi, karstik bir plato özelliği taşıyan Kuseyr Platosunun kuzeydoğu kesimini oluşturmaktadır. Beyazçay Deresi ve kolları tarafından aşındırılan plato üzerinde karstik şekillere rastlanmaktadır. 1945 yılında 29391 olan ilçe nüfusu 2017 yılında 60603 olarak sayılmış, 73 yıllık süreçte ancak nüfusunu ikiye katlayabilmiştir. Altınözü ilçesinde 2012 yılı öncesinde 3 merkez mahalle, 40 köy ve 3 belde belediyesi bulunmaktaydı. 2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı Büyükşehir yasasının kabulüyle ilçe 48 mahalleden oluşan bir idari statüye kavuşmuştur. Ekonomisi tarımsal faaliyetlere dayalı olan Altınözü ilçesi için en önemli geçim kaynağını zeytin yetiştiriciliği oluşturmaktadır. Bunun yanında tütün, kekik (yerel terimle zahter), kuru soğan ve sarımsak önemli tarım ürünlerindendir. Enek köyü sınırları içerisinde planlanan tarıma dayalı organize sanayi bölgesi tamamlandığında istihdam ve üretim artışı ile ilçe ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The county Altınözü is one of the counties that is located in mediterranean region, part of Adana and connected to the city Hatay. It is in the position of being on of 7 counties (Yayladağı, Altınözü, Antakya, Reyhanlı, Kumlu, Kırıkhan, Hassa) located in the Turkey-Syria border of Hatay province. The region of Hatay has hosted many civilisation throughout ancient ages. Since Altınözü has been fall behind the county Antakya throughout historical process, it didn't make enough progress. It has maintaned its function as being Kaley-i Kuseyr (the castle of Koz) building area which defends the county Antakya in the west. The county Altınözü is located in the northeast part of Kuseyr Plateau which has characteristic of karstic plateau. Karstic shapes exist on this plateau which is eroded by the stream Beyazçay and its arms. The county whose population had been counted as 29391 in 1945, was counted as 60603 in 2017. The county could only double its population within 73 years. 3 central neighborhood, 40 villages Altınözü. The county, with its 48 neighborhood, has got the administrative status by the acceptance of metropolitan law no 6360 came in force in the year 2017. Altınözü, was economic income is based on agricultural activity, meets the source of income mostly on olive farming. Besides, tobacco, thyme (called as“zahter”with local term), onion, garlic are the important products of the county. Planning to be realized within the borders of village Enek, organized industrial zone will contribute to the income and output growth of the county.