Kazan Tatarlarının halk anlatmalarında mitolojik unsurlar
Mythological elements in the folk narratives of Kazan Tatars
- Tez No: 548282
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM DURBİLMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tatar Türkleri, mitoloji, destan, efsane, masal, Tatar Turks, mythology, epic, legend, tale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 572
Özet
Tatar Türkleri, geçmişten bu yana zengin bir Türk kültürüne sahip olan İdil-Ural Bölgesi'nin en önemli Türk boylarındandır. Tatar Türklerinin halk anlatmaları üzerine yapılan bu çalışmada; halk anlatı türlerinden destan, efsane ve masal metinlerinde bulunan mitolojik unsurların tespit edilmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bir milletin hayata karşı duyuş, düşünüş ve algılayışının bir göstergesi olan bu mitolojik unsurlar, Stith Thompson'ın“Motif Index of Folk Literature”adlı çalışmasından hareketle tespit edilmiştir. Tespit edilen mitolojik unsurlar arasında ise;“Mitolojik Varlıklar”,“Mitolojik Tabiat Unsurları”,“Mitolojik Hayvanlar”,“Mitolojik Dünya Tasarımı”,“Mitolojik Renkler”ve“Mitolojik Sayılar”yer almıştır. Çalışmada; örnekleme yoluyla seçilen destan, efsane ve masal metinlerinde tespit edilen mitolojik unsurların, türler arasındaki benzerlikleri ve Tatar Türklerinin mitolojisinde yüklendikleri anlamlar ortaya konulmuş, bunun yanında Türk boylarındaki anlamlarından da söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tatar Turks are one of the most substantial tribes of the Idel-Ural region which has a rich Turkish culture from past to future. In this study on the folk narratives of Tatar Turks, the aim is to identify and evaluate the mythological elements found in the texts of epics, legends and tales from folk narrative genres. These mythological elements which are the indicators of feelings, thoughts and perception of a nation towards life, have been identified with reference to“Motif Index of Folk Literature”by Stith Thompson. Among the identified mythological elements are“Mythological Entities”,“Mythological Nature Elements”,“Mythological Animals”,“Mythological World Design”,“Mythological Colours”and“Mythological Numbers”. In this study, the resemblances of the mythological elements identified in the epic, legend and tale texts chosen through samplings and their meanings ascribed in the mythology of Tatar Turks have been revealed, additionally, their meanings in Turkish tribes have also been mentioned.