Siirt Arap diyalektinde kullanılan atasözü ve deyimler üzerine bir çalışma
A study on the proverb and idioms which is used in Siirt Arabic dialectic
  1. Tez No: 548283
  2. Yazar: SITKI ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR ACAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Siirt, Rıstak, Atasözleri, Deyimler, Arabic, Siirt, Rıstak, Proverbs, Idioms
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tezimizde, Siirt Merkez ve Tom (İkizbağlar), Fırsêf (Dereyamaç), Fıskın (Doluharman), Isnép (Çatılı) ve Ĥalenzé gibi civar köyleri ile Tillo ilçesinde yaşayan Arapların, yerel Arap lehçesinde kullandıkları atasözleri ve deyimlerini konularıyla ele aldık. Bu bağlamda öncelikle Siirt'in tarihi, Arap dili ve Arap lehçeleri gibi konuları; akabinde Siirt Araplarını ve Siirt Arapçasını; en son da tezimizin esas konusunu teşkil eden Siirt'te yaşayan Arapların atasözleri ve deyimlerini inceledik. Tezi hazırlarken söz konusu yerleşim merkezlerinde birtakım saha araştırmalarına da başvurduk. Böylece unutulmaya yüz tutmuş Siirt Arapçasını bir nebze de olsa kayıt altına almaya ve özellikle de atasözleri ve deyimleri özerinde Siirt ve çevresinde konuşulan Arap lehçesinin zengin bir diyalekt olduğunu göstermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we discussed the proverbs and idioms used in their Arabic dialects of the Arabs living in the central and surrounding villages of Siirt, Tom (İkizbağlar), Fırsef (Dereyamaç) Fiskin (Doluharman), Snép (Çatılı), Ĥalenzé and the district of Tillo. First of all, we discussed the history of Siirt, Arabic language, Arabic dialects, and related issues. Later, after discussing the Arabs and Arabic of Siirt, we have dealt with subject of Siirt proverbs and idioms, which are our main subject. Although a few books have been written about Siirt proverbs and idioms, it is not sufficient as a source. Therefore, Siirt and the center which consists of several villages called Rıstak and the villages of Tillo made the thesis by conducting a field survey. Our aim in writing this thesis is to record, to some extent, Siirt Arabic sinking into oblivion and to explain with a proverb and idioms that it is a rich language. Therefore, before broach the subject to the proverbs and idioms which are our main subject, we opened a section about Siirt Arabic and we worked it in detail.