Peptik ülsere bağlı üst gastrointestinal sistem kanamalarında helikobakter pilori için biyopsi zamanı ne olmalı?
What should be the biopsy time for helicobacter pylori in upper gastrointestinal bleeding due to peptic ulcer?
- Tez No: 548339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ABDUSSAMET BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal sistem kanaması, Helikobakter Pilori, Gastroskopi, Forrest Sınıflaması, Sydney Sınıflaması, Upper gastrointestinal system bleeding, Helicobacter Pylori, Gastroscopy, Forrest Classification, Sydney Classification
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç Üst gastrointestinal sistem(GİS) kanamaları Genel Cerrahların günlük pratiğinde sık karşılaştığı ve günümüzdeki gelişmiş medikal ve endoskopik tedavilere rağmen yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden acil bir durumdur. Üst GİS kanamanın en sık görülen nedeni peptik ülser olup; peptik ülser etyolojisinde de Helikobakter Pilori(HP) suçlanmaktadır. Bu çalışmada kliniğimize GİS kanaması ile başvurup yapılan üst GİS endoskopide mide veya duodenumda ülser tespit edilen hastalarda HP için optimum biyopsi alınma zamanı ve HP tedavisine başlamak için optimum zamanı belirlemeyi planlandık. Gereç ve Yöntem Üst gastrointestinal sistem kanama tanısı konup yapılan gastroskopide peptik ülsere bağlı kanama tespit edilen hastalar iki gruba ayrıldı. Birinci gruba kanamaları durduktan 4-6 hafta sonraki kontrol gastroskopide antrumdan HP tanısı için biyopsi yapılan hastalar dahil edilirken ikinci gruba başvuru sırasında 6-24 saat içinde yapılan ilk gastroskopide mide antrumdan HP tanısı için biyopsi alınan hastalar dahil edildi. Gruplardaki hastaların gastroskopik bulguları Forrest Sınıflaması biyopsideki HP yoğunlukları ise Sydney sınıflamasına göre karşılaştırıldı. Sonuçlar Gruplar yaş, cinsiyet, yandaş hastalık ve operasyon öyküsüne göre alt gruplara ayrılıp incelendiğinde iki grup arasında her biri için istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı(p>0,05). İki grup arasında tekrar kanama oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı(p>0,05). Gruplar Helikobakter Pilori için Sydney sınıflaması ve ilk endoskopik değerlendirmedeki Forrest sınıflamasına göre karşılaştırıldığında her ikisi için de istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı(p>0,05). Tartışma Akut üst GİS kanama ile başvurup hemodinamik olarak stabil ve koagülasyon bozukluğu olmayan hastalarda ilk gastroskopide kanama durdurulduktan sonra veya hala hazırda durmuş bir kanama varlığında HP için biyopsinin güvenle yapılabiliceğini düşünmekteyiz. Dahası ilk gastroskopide biyopsi yapılması hastaların kontrol gastroskopiye kadar kullanacakları proton pompa inhibitörü(PPİ) tedavisine bağlı oluşabilecek yanlış negatiflik oranlarını düşürmeye yardımcı olmakla birlikte bu konuyla ilgili daha geniş serilerle yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
İntroduction Upper gastrointestinal system (GIS) bleedings are common in daily practice of general surgeons and are still an emergency situation with high morbidity and mortality despite advanced medical and endoscopic treatments. The most common cause of upper gastrointestinal bleeding is peptic ulcer; Helicobacter pylori (HP) has been implicated in the etiology of peptic ulcer. In this study, we planned to determine the optimum time of biopsy for HP and the optimum time to start HP treatment in patients who applied to the hospital with upper gastrointestinal bleeding and had gastric or duodenal ulcers during their gastroscopic evaluation. Material and methods Patients who diagnosed with upper GIS bleeding and had bleeding due to peptic ulcer disease were divided into two groups. In the first group, patients whose their bleeding was stopped and discharged with medical therapy and underwent biopsy for HP diagnosis from antrum after 4-6 weeks at control gastroscopy included.İn the second group, patients who underwent biopsy for HP diagnosis from gastric antrum during first gastroscopy performed within 6-24 hours after admission included. Endoscopic findings of patients were estimated with Forrest Classification and HP densities in biopsy estimated according to the Sydney classification and two groups compared. Results When groups were divided into subgroups according to age, gender, comorbid disease and history of previous surgery, no significant difference was found between the two groups statistically(p>0,05). When two groups were considered no statistically significant difference was found between the two groups in terms of rebleeding rates(p>0,05). There was no statistically significant difference between the groups for HP according to the Sydney classification and Forrest classification in first endoscopic evaluation(p>0,05). Discussion In patients who presented with acute upper GIS bleeding with hemodynamically stable and has no koagulopaty, we thought that biopsy for HP could be performed safely after bleeding was stopped regardless of the presence of active bleeding in the first endoscopy. Furthermore, biopsy for HP during the first endoscopy may help to reduce the rate of false negativity that may occur due to the proton pump inhibitor(PPİ) treatment that patients will use up to the control endoscopy and also we think that there is a need for further studies with large series on this subject.