Süleymaniye Kütüphanesi Ekrem Karadeniz koleksiyonundaki 8 nolu ilahi defteri
The no. 8 hymn notebook in the Süleymaniye Library Ekrem Karadeniz collection
  1. Tez No: 548369
  2. Yazar: BEYTULLAH ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAKKI TURABİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sanat Tarihi, Music, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: İlâhî, Mirâciye, Abdülkadir Töre, Ekrem Karadeniz, Hymn, Mirâciye, Abdülkadir Töre, Ekrem Karadeniz
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
“Süleymaniye Kütüphanesi Ekrem Karadeniz Koleksiyonunda Bulunan 8 Nolu İlâhî Defteri”başlıklı bu çalışma, iki bölüm ve eklerden oluşmaktadır. Birinci Bölüm, ilgili defterde yer alan eserlerin bestekâr ve güftekârlarının ana hatlarıyla biyografilerine tahsis edilmiştir. İkinci Bölümde ise; defterdeki 26 tevşîh, 77 ilâhî, 1 şükriyye, 3 savt, 1 tekbir, 1 salât, 2 de şuğul formunda olmak üzere toplam 111 dinî musiki eserinin güfte transkripsiyonu yapılmış, eksik olan güfteleri tamamlanmış ve notaları günümüz nota sistemi ile yeniden yazılmıştır. Defterdeki ilâhîlerin notaları ile günümüzdeki notalar detaylı bir şekilde karşılaştırılarak tespit edilen nota ve güfte farklılıklarına işaret edilmiştir. Ayrıca defterde yer alan, Osman Dede'ye âit mirâciyenin güftesine yer verilmiştir. Araştırmaya konu olan defterin orijinal nüshasının sureti ise, Ekler kısmında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, titled“The No. 8 Hymn Notebook in the Suleymaniye Library Ekrem Karadeniz Collection”, consists of two chapters and appendices. The first chapter is devoted to the main lines of biographies of the composers and tunesmiths of the works in the related notebook. In the second chapter; a total of 111 religious music works in this notebook such as 26 tevşîhes, 77 hymns, 1 şükriyye, 3 savts, 1 tekbir, 1 salât, and 2 in şuğul form were transcribed, deficient lyrics were completed and their musical notes were rewritten with today's note system. The musical notes of the hymns in the book and the today's notes are compared in detail and the differences in notes and lyrics are pointed out. In addition, the lyrics of mirâciye belonging to Osman Dede was included. The copy of the original the notebook, which is the subject to the study, is presented in the Appendices part.