Kur'an'da zaman kavramı ve an
The concept of ti̇me in Qur'an and the 'moment'
  1. Tez No: 548368
  2. Yazar: ESMA PASLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, Kur'an, Dehr
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Akıl sahibi her canlının üzerinde düşünmeden edemediği“zaman”, her ne kadar kavram olarak zikredilmese de alt kavramlar kapsamında Kur'an'ın müteaddit ayetlerinde ibret alınması istenen bir husus olarak nitelendirilmiştir. Kainatta var olan bu delilleri (ayetleri) gözlemlediğimiz zaman, bu delillerin bir bütünlük arzettiğini bu bütünlüğün de bir denge içerisinde hareket ettiğini de görmüş oluruz. Kainatta var olan bu dengeye:“Biz, her şeyi bir ölçüye göre yarattık.”(Kamer 54/49) ayeti işaret etmektedir. Yaratılan varlıklarda var olan ölçü (kader) kapsamında gece (leyl) ve gündüz (nehar) gibi pek çok zaman kavramı Kur'an'da zikredilmektedir. Çalışmamız giriş bölümü dışında üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı ve yöntemi konusunda bilgiler verilmiştir. Birinci bölümün birinci kısmında zaman kavramı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci kısımda ise zaman ile bağlantısı bulunan kavramların Kur'an'daki konumları ve farklı anlamları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümün birinci kısmında zamanın en küçük birimi kabul edilen“an”hakkında bilgi verilmiştir. Kur'an'da“an”kavramıyla bağlantılı ayetlerin tahlili yapılmıştır. İkinci kısımda“An”kavramı kapsamında oluşması beklenen bilinç ve davranış kelimesi ve kullanımı konusunda Kur'an'ın bakış açısı konusunda yapılan çalışmalar yer almıştır. Sonuç bölümünde ise yapılan araştırmalar ile ilgili varılan sonuçlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Albeit time, about which every living creature having reason cannot help thinking, are not mentioned as a concept, in the scope of sub concepts, was qualified as a point that was necessary to be drawn a lesson in the repetitive verses of the Qur'an. When we observe these evidences (verses) that are existent in the universe, we see that these evidences act have integrity and that this integrity acts in a balance. The verse“Verily, all things have We created in proportion and measure..”(Kamer 54/49)“ points out this balance that is existent in the universe. In the scope of measure/fate (kader) that is existent in the living creature, many concepts related to time such as nighttime (leyl) and daytime (nehar) are mentioned in the Qur'an. Our study consists of three sections other than introduction. In the introduction section, the information is given about the subject, aim, and method of the study. In the first part of the first section, the concept ”time“ is mentioned about. In the second part, the positions and different meanings of the concepts that are related to time in the Qur'an are discussed. In the first part of the second section, the information is given about ”moment“ that is the smallest unit of time. The verses related to the concept ”moment“ in the Koran are also analyzed. In the second part, the studies incorporating the viewpoint of the Qur'an about the words ”conscious and behavior“ that are expected to form in the scope of the concept ”moment" and their use take place. In the conclusion section, the conclusions reached about the studies carried out were stated Keywords : Time, Moment, The Qur'an, Dehr