Avrupa fikrinin inşası
The invention of Europe
  1. Tez No: 548378
  2. Yazar: ELİF DİLARA ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ÖZENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Fikri, Öteki, Medeniyet, Avrupa Tarihi, Avrupa Birliği, European idea, other, civilization, European History, European Union
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Medeniyetler köklü bir geçmişe dayanmaktadır. Bir medeniyetin varlığını incelememiz için o medeniyetin tarihsel süreç içinde geçirdiği aşamaları bilmemiz gerekmektedir. Dünya üzerinde birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür. Bunlardan bir kısmı zaman içinde yok olurken bir kısmı ise halen varlığını sürdürmektedir. 'Avrupa fikri' uzun yıllar öncesinde ortaya çıkmış bir fikirdir. Bu fikir zamanla kendisini bir medeniyetin yapı taşlarını oluşturmak üzere temellendirmiştir. Bu tez çalışmasında; Avrupa birliği sürecinden ziyade Avrupa fikrinin temelleri üzerine durulmuştur. Artık Avrupa bir kıta olmaktan çıkmış medeniyet olarak kendini tanımlamıştır. Avrupa fikrinin tarihsel süreç içerisindeki aşamalardan nasıl geçtiği oldukça önemlidir. Dolayısıyla Avrupa tarihi içerisindeki önemli gelişmelere yer verilmiştir. Tarihteki en önemli olayların başında Avrupa'nın diğer medeniyetlerle karşılaşması gelmektedir. Özellikle Avrupa toplumunun doğu toplumlarıyla tanışması bir kırılma noktasıdır. Avrupa fikri kendisini diğer medeniyetlerin varlığı ile var etmiştir. Yani bir ötekinin varlığı ile Avrupa fikri bir medeniyet olma yolunda ilerlemiştir. Ekonomik yöndeki gelişmeler ise Avrupa fikrinin yaygınlaşmasında oldukça etkili olmuştur. Avrupa fikrinin temelleri terminolojik ve kronolojik olarak sırayla incelenmiştir. Terminolojik olarak temel kavramları açıklamak Avrupa fikrini anlayabilmemizi kolaylaştıracaktır. Günümüz dünyasında Avrupa hayatımızın birçok alanına etki etkimektedir. Bunun temel nedenlerinden biri, uluslararası ekonomiyi yönlendiren ana aktörlerden biri olmasıdır. Sanayi devrimi ilk olarak Avrupa topraklarında ortaya çıkmış ve buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Bu aşamada kendi kültürü ve düşünce yapısını da 'Öteki' topraklara ulaştırma fırsatı bulmuştur. Bu durum Avrupa toplumlarını ortak bir birlikteliğe götürmüş ve Avrupa birliğinin kurulmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Civilizations are rooted in a long history. In order to examine the existence of a civilization, we need to know the stages of civilization in the historical process. Many civilizations existed on earth. Over time some of them had been disappeared, however some of them still exist. The idea of Europe is a thought that emerged many years ago. In time, this idea was introduced to be the basis of civilization. In this thesis, the foundations of the European idea were emphasized rather than the process of European Union. Now Europe is defined as the name of civilization, instead of the continent. How the idea of Europe passes through the stages in the historical process is very important. Therefore, important developments in European history are included. One of the most important events in history is the Europe's encounter with other civilizations. It is a break point for European society to meet with Eastern societies. The idea of Europe has established itself by the presence of other civilizations. In other words, the idea of a Europe with the presence of another has progressed to become a civilization. The economic developments have been very effective on the spread of the European idea. The fundamentals of the European idea were examined in terms of terminological and chronological in the sort order. Explaining terminologically basic concepts will help us to understand the idea of Europe. Nowadays, Europe has an impact on many areas of our lives. One of the main reasons for this is that being one of the main actors which steer the international economy. The industrial revolution first appeared on European territories then it was spread all over the world. By means of this industrial revolution, Europe had the opportunity to spread its own culture and ideas to the 'other' lands. This stage has driven European societies to a common union and was paving the way for establishment of the European Union.