Nurettin Topçu'nun din, ahlâk ve siyâset anlayışı
Understanding of Nurettin Topcu about religion- ethic and politic
  1. Tez No: 548404
  2. Yazar: ELİF PINARCIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIK KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Religion, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, İslam ve Demokrasi, Ahlâk ve Siyâset, Nurettin Topcu, Islam and Democracy, Morality/ Ethic and Politic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Nurettin Topçu; tenkitçi bir bakış açısıyla yeni bir insan, millet ve devlet modeli inşa etmeye çalışmıştır. O; günün ortamında ve tarihten gelen sağlam zeminler üzerine oturmasını mümkün kılacak bir rönesans fikri, bir tarih, ilim, sanat, ahlâk, felsefe, tasavvuf ve din anlayışı geliştirmeye yönelmiştir. Topçu'nun devlet ve siyasete ilişkin fikirleri insan, millet ve ahlâk kavramları üzerine bina edilmiştir. Allah, devlet ve insan ilişkisi üzerine dikey bir iletişim kurmuştur. Ona göre demokrasi, devlette vasıf ve karakterlerin idaresini devre dışı bırakıp onun yerine çoğunluk idaresini koymakla ruh dünyasından uzaklaştırmaktadır. Baştan sona tüm yazılarında şekilden/kalıptan ruhun ve özün derinliklerine yolculuk yapmıştır. Toplumun, ortamın, insanların ve şartların ona telkin ettiği anlayışa ve fikirlere başkaldırıp isyan etmiş, bütün tesirlerden azade kendini inşa etmiştir.
Özet (Çeviri)
Nurettin Topcu with an judgmental aspect he tried to build up a new man, nation and state model. On a renaissance idea, which will enable it to sit on solid grounds from the terms of that period and its history, he had tended to develop a history, science, art, morality, philosophy, Sufism and religion. Topcu's ideas on state and politics were built on the concepts of man, nation and morality. A vertical communication had been established on Allah, state and human relations. According to him, democracy in the state disables the management of qualifications and characters and instead puts the will of the majority away from the nature of its spirit. From beginning to end in all his writtings, he traveled from the shape to the depths of soul and essence. Revolting the understandings and ideas that society, environment, people and conditions had adviced, he had saved himself from all influences.