Hz. Ömer'in farklı icraatları
The different actions of Omer
  1. Tez No: 548421
  2. Yazar: RABİA YILDIZ TAŞOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AZİMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Ömer, Caliph, Council, The Army, Non-Muslim
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
“Hz. Ömer'in Farklı İcraatları”konulu tez çalışmasında Hz. Ömer'in halifeliği döneminde gerçekleştirdiği faaliyetler ilk kaynaklar ışığında ele alınmıştır. Kronolojik sıralama dikkate alınarak hazırlanan bu çalışmada İslam tarihi açısından o zamana kadar farklı ve ilk olan uygulamaların aktarılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda dört bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde, Hz. Ömer'in Cahiliye'den halifeliğine kadarki farklı tavırları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, Hz. Ömer'in halifeliğinde yapmış olduğu idari uygulamalar ele alınmış olup; şehirlerin kurulması, kuvvetler ayrılığı ilkesi doğrultusunda çeşitli alanlara tayin edilen görevliler ve bu görevlilerin uygulama alanları, birbiri ile bağlantısı incelenmiştir. Daha sonraki bölümde ekonomik uygulamaları olan; divan teşkilatı ve beytülmal gelirlerinin nasıl sınıflandığı ve son bölümde diğer uygulamalar başlığı altında dönemin ilkleri diyebileceğimiz çalışmaları hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Genişleyen İslam topraklarında faklı kültürden insanlar ile Müslümanlar arasındaki sorunlara dair Hz. Ömer'in nasıl çözümler getirdiği ve bu çözümler ile Hz. Peygamber'in uygulamaları arasındaki benzerlikleri veya farklılıkları tespit edilmiştir. Ayrıca kaynaklarda bir konuyla ilgili faklı bilgiler varsa onlara da yer verilerek birbiriyle kıyaslamaları yapılmıştır. Böylelikle net bir bilgiye ulaşmak hedeflenmiştir. Anahtar Kavramlar: Hz. Ömer, Halife, Divan, Ordu, Gayr-ı Müslim
Özet (Çeviri)
In this thesis work, the work of Hz. Ömer in his caliphate is reviewed with the light of the primary sources. It is aimed by this thesis work prepared by paying regards to the chronological order of the events, to cite the approaches of Hz. Ömer which consisted of different approaches and the first-of-its-kind approaches in the history of Islam. In this way, our work is divided into four sections. The first section mentions the different attitudes of Hz. Ömer starting from the pre-Islamic age of ignorance to his caliphate years. In the second section, Hz. Ömer's administration is reviewed. Establishment of cities, appointment of officers to different areas in the name of the separation of the powers and the connections of these officers are also reviewed in this section. In the next section, his practices regarding the economy, specifically the council establishment and the classification of the incomes of“Beytü'l Mal”(the treasury of the Islamic state), is reviewed. The fourth and the last section mentions his practices which can be considered first of its kind under the other practices subject. In the expanding lands of Islam, the problems between the people from different countries and the Muslims and the solutions Hz. Ömer brought to the table and the similarities and the differences between his solutions and the prophet Hz. Muhammed's solutions is stated. Furthermore, if there is different information on different sources, the differences are also mentioned and compared to each other in order to reach a transparent conclusion.