Hayruddin Hızır b. Mahmûd b. Ömer el-Merzifonî el-Atûfî ve Şerh-u Kasîdeti'l-Bürde adlı eserinin inceleme ve tahkiki
The examination and analysis of work called Şerh-u Kasîdeti'l-Bürde of Hayruddin Hızır b. Mahmûd b. Ömer al-Merzifonî al-Atûfî
- Tez No: 623640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA IRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bûsîri, Hayruddin el-Atûfî, Kasîde-i Bürde, Şerh, Busıri, Hayruddin al-Atufi, Qasidat al-Burde, commentary
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Arap şiiri zamanla biçim ve içerdiği konularda bazı değişikliklere uğramakla birlikte, Arap toplumunun nezdinde gelişimini sürdürmüş, kasîde Arap şiirinin özgün icralarından biri olmuş ve Arap şiirinin en gelişmiş formu olarak kabul edilir hale gelmiştir. Müslümanlar Kur'an-ı Kerimi tebliğ etme ve onun sonraki nesillere aktarımı hususunda nasıl titiz davranmışlar ise Hz. Muhammed'in sözleri, onun kişisel özellikleri ve davranışları hususunda da aynı titizliği göstermişlerdir. Bunun bir neticesi olarak Hz. Peygamber hakkında kasîde formunda sayısız övgü şiirleri yazılmış, bu durum da Arap edebiyatında kasîdeyi farklı bir üne kavuşturmuştur. Şüphesiz Hz. Peygamber'e yazılan bu övgü dolu şiirlerin en önemlisi, Bûsîrî'nin Kasîde-i Bürde'sidir. Bu çalışmada Osmanlı âlimlerinden, II. Bayezid döneminde saray hocalığı da yapmış olan Atûfî'nin, Şerh-u Kasîdeti'l-Bürde'si ele alındı. Çalışmada yazma eser halinde olan bu şerhin tahkik ve incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
While Arabic poetry has changed, in terms of manner and content, in time, it went on its progress on Arabic society. In addition, the“Ode”became an original performance and the most advanced form of Arabic poetry. The Muslims took great care to Prophet Muhammed's words, his personal characteristics and behaviors as they do the samething for rescript of Koran and its transfer to the next generation. As a result of this, numerous eulogies that are in the form of ode have been written addressed to The Prophet His Holliness and this situation led to the ode had a different position in Arabic literature. Undoubtedly that the most important one among these eulogies is Kaside-i Bürde by Busiri. This study investigated Şerh-u Kasideti'l Bürde by Atufi one of Ottoman scholars in Bayezid II. period. Moreover, the study analyzed this Şerh and refered.