Van ve yöresi koyunlarında Rhipicephalus soyuna bağlı kene türlerinin ekolojisi, mevsimsel aktivitesi ve insidansı
Ecological properties, seasonal activities and incidences of Rhipicephalus kind of ticks in Van region
- Tez No: 54846
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERDAR DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Van, Koyun, Mevsimsel aktivite, İnsidans, Ekoloji, Rhipicephalus, R. bursa, R. turanicus, R. sanguineus
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Öz Bu çalışma, Van bölgesi koyunlarında yoğun olarak bulunduğu tespit edilen Rhipicephalus soyuna bağlı kene türlerinin ekolojik özellikleri ile mevsimsel aktiviteleri ve insidanslarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma 5 farklı ünitedeki rastgele seçilmiş koyunlardan Haziran 1994-Mayıs 1995 tarihleri arasında kenelerin toplanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Bu koyunlardan toplanan ergin kenelerin bir kısmı %70'lik alkol içerisinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Laboratuvarına getirilerek stereo mikroskop altında tür teşhisleri yapılmıştır. Tam veya yarı doymuş ergin ve nimfler ise alkol içerisine alınmadan laboratuvara getirilmiştir. Aç olanlar özel olarak dikilmiş torbaların içinde tavşanların kulaklarının içine bırakılarak doymaları sağlanmış ve 18-25°C sıcaklık, %70-80 nisbi nem sağlanmış etüve alınarak gömlek değiştirmeleri için beklenilmiştir. Doymuş olanlar ise hemen etüve alınarak gelişimleri tamamlatılmıştır. Bu şekilde ergin hale gelen kenelerin tür teşhisleri yapılabilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT“Ecological properties, seasonal activites and incidences of Rhipicephalus kind of ticks in Van region”This work had been done in order to survey ecological properties, seasonal activities and incidences of Rhipicephalus kind of ticks which are densely populated around Van region between June, 1994 and May, 1995. The research had been done by collecting Rhipicephalus kind of ticks (R.bursa, R.turanicus, R. sanguineus) from randomly selected sheep. Collected ticks had been brought to the Yüzüncü Yıl Universty Faculty of Veterinary Parasitology Laboratory in alcohol of %70 and identified by types under a stereo microscope. The into ears of rabbits in specially sewn pockets. After provision of feeding; dermal restructuring was awaited in a medium with 1 8- 25 °C hotness, 70-80% humidity. The already fed ones were probmptly put into the same kind of medium and development was provided. With such maturation of nymphs type identifications could be done. Key word: Van, Sheep, Seasonal activity, Incidence, Ecology, Rhipicephalus, R.bursa, R.turanicus, R.sanguineus.