Depo yönetimi için parti ve bölge sipariş toplama stratejilerinin optimizasyonu ve uygulaması
Optimization and implementation of batch and zone order picking strategies for warehouse management
  1. Tez No: 548462
  2. Yazar: İLKNUR YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ŞENYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: depolama sistemleri, sipariş toplama, parti sipariş toplama stratejisi, bölge sipariş toplama stratejisi, matematiksel model, storage systems, order picking, batch order picking strategy, zone order picking strategy, mathematical model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Günümüzde artan ürün çeşitliliği, değişen müşteri talepleri, üretim ve depolama sistemleri teknolojilerinin gelişmesi lojistik sektöründe rekabeti artırmıştır. Lojistik faaliyetler içinde depolama sistemleri hizmet kalitesi açısından oldukça kritik bir rol oynamaktadır. Depoların birçoğunda sipariş toplama ana faaliyettir ve toplam dağıtım merkezi işletme maliyetinin yarıdan fazlasını oluşturmaktadır. Bu nedenle sipariş toplama faaliyetlerinin en etkin şekilde gerçekleştirilmesi işletmeler için büyük önem taşımaktadır. Yapılan tez çalışmasında, depo yönetiminde sıklıkla kullanılan iki farklı depolama stratejisi birbirleri ile farklı alternatifler için karşılaştırılmış hangi stratejinin daha iyi performans gösterdiği belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada parti ve bölge sipariş toplama stratejileri dikkate alınmıştır. Parti sipariş toplama stratejisi farklı toplayıcı sayıları ile çalışılmıştır. Bölge sipariş toplama stratejisi farklı toplayıcı sayıları ve 1, 2, 4 koridor olmak üzere 3 farklı bölge büyüklüğü ile çalışılmıştır. Stratejilerin performanslarını karşılaştırmak için amaç fonksiyonu toplanamayan toplam öge sayısı olan bir matematiksel model kullanılmıştır. Bu matematiksel model her alternatif için çözülmüştür. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde yüksek sipariş sayısı ve yüksek ürün sayılarının olduğu depolama sistemlerinde bölge toplama stratejisinin parti toplama stratejisinden daha iyi sonuçlar verdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, increasing variety of product, changing customer demands, production and storage systems technologies have increased competition between the logistics sector. In logistics activities, storage systems plays very important critical role in terms of service quality. Most of the storages order picking is the main activity and the total distribution centre accounts for more than half of the operating cost. Therefore, it is very important for businesses to realize order collection activities in the most efficient way. In the thesis study, two different storage strategies frequently used in warehouse management were compared with each other for different alternatives. It has been tried to determine which strategy performs better. In this study focused on batch and zone order picking strategies were taken into consideration. As a batch order picking strategy has been studied with different collector numbers. In zone order picking strategy has been studied with 3 different region sizes: 1, 2 and 4 corridors. In order to compare the strategies, a mathematical model consisting of the total number of items whose objective function could not be collected was used. This mathematical model is solved for each alternative. When the results are examined, it can be determined that the regional collection strategy gives better results than the collection strategy in the storage systems where there are high number of orders and high product numbers.