Primer adenokarsinomlarda, kolanjiokarsinomda ve karaciğer metastatik adenokarsinomlarında SATB2 ve NICD ekspresyonunun immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 548590
  2. Yazar: MERAL FİLİZ TAŞTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolanjiokarsinom, primer adenokarsinomlar, metastatik karaciğer adenokarsinomları, NICD, SATB2, Cholangiocarcinoma, primary adenocarcinomas, metastatic liver adenocarcinomas, NICD, SATB2
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç:Kolanjiokarsinomlar morfolojik olarak karaciğerin metastatik adenokarsinomlarına benzemektedir. Kolanjiokarsinomu karaciğerin metastatik tümörlerinden ayırt etmede morfolojik bulgular yardımcı olmamaktadır. Bu nedenle çoğu zaman immünohistokimyasal çalışmalara ihtiyaç duyulur. Metastatik adenokarsinomlar için primer orjine yönelik immünohistokimyasal belirteçler kullanılsa da kolanjiokarsinomlar için spesifik bir belirteç bulunmamaktadır. Yaptığımız çalışmada; kolanjiokarsinom ve primer adenokarsinomlar ile karaciğer metastatik adenokarsinomları ayrımında NICD (Notch 1 intrasellüler domain) ve SATB2 (spesifik AT zengin sekans bağlayıcı protein-2) immünohistokimyasal belirteçlerinin ekspresyonunu belirlemeyi amaçladık. Materyal ve metod: Çalışmamıza Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında 2002-2018 yılları arasında primer tümörlerden; mide adenokarsınom tanısı almış 20 olgu, kolon/rektum adenokarsinom tanısı almış 20 olgu, pankreas adenokarsinom tanısı almış 20 olgu, akciğer adenokarsinom tanısı almış 20 olgu, serviks adenokarsinom tanısı almış 20 olgu, over müsinöz adenokarsinom tanısı almış 11 olgu, kolanjiokarsinom tanısı almış 20 olgu dahil edildi. Karaciğere metastaz yapmış adenokarsinomlardan; kolorektal adenokarsinom metastazı tanısı alan 20 olgu, mide adenokarsinom metastazı tanısı alan 20 olgu, pankreas adenokarsinom metastazı tanısı alan 20 olgu, akciğer adenokarsinom metastazı tanısı alan 20 olgu, olmak üzere toplam 211 olgu dahil edildi. Tüm olgulara immünohistokimyasal olarak NICD ve SATB2 belirteçleri uygulandı. Bulgular: Çalışma hastalarında gruplar arasında yaş açısından anlamlı farklılık gözlenmedi. Nükleer SATB2 ekspresyonu primer kolorektal adenokarsinomlarda %90, kolorektal adenokarsinomların metastazlarında %80 olarak bulundu. Olgularda primer ve metastatik kolorektal adenokarsinomlar ile diğer gruplar arasında SATB2 ekspresyonu ve yaygınlığı oranları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. NICD ekspresyonu kolanjiokarsinom olgularının tamamında (%100) luminal paternde saptandı. Olgularda kolanjiokarsinomlar ile metastatik adenokarsinomlar arasında NICD yaygınlık ve boyanma özellikleri açısından farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Bu çalışmada SATB2 ekspresyonu kolorektal adenokarsinomları diğer adenokarsinomlardan ve kolanjiokarsinomdan ayırt etmede yardımcıdır. NICD kolanjiokarsinomu metastatik karaciğer adenokarsinomlarından ayırmada boyanma özelliği ve yaygınlık açısından anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Cholangiocarcinomas are morphologically similar to the metastatic adenocarcinomas of the liver. Morphological findings do not help to differentiate cholangiocarcinoma from the liver's metstatic tumors. Therefore, immunohistochemical studies are often needed. Although immunohistochemical markers for primary origin are used for metastatic adenocarcinomas, there is no specific marker for cholangiocarcinomas. In our study; Our aim was to determine the expression of NICD and SATB2 immunohistochemical markers in the differentiation of cholangiocarcinoma and primary adenocarcinomas with liver metastatic adenocarcinomas. Material and Method: The study included the primary tumors in Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Pathology between the years 2002-2018; 20 cases diagnosed as adenocarcinoma of the stomach, 20 cases diagnosed as adenocarcinoma of the colorectal, 20 cases diagnosed as adenocarcinoma of the lung, 20 cases diagnosed as adenocarcinoma of the lung, 20 cases diagnosed as cervical adenocarcinoma, 11 cases diagnosed as ovarian mucinous adenocarcinoma, 20 cases diagnosed as cholangiocarcinoma. Adenocarcinomas metastasized to the liver; Twenty patients with colorectal adenocarcinoma metastasis, 20 patients with gastric adenocarcinoma metastasis, 20 patients with pancreatic adenocarcinoma metastasis, and 20 patients with lung adenocarcinoma metastasis, a total of 211 patients were included. Immunohistochemically, NICD and SATB2 markers were applied to all cases. Results: There was no significant difference between the groups in terms of age. Nuclear SATB2 expression was found to be 90% in primary colorectal adenocarcinomas and 80% in colorectal adenocarcinoma metastases. The difference between primary and metastatic colorectal adenocarcinoma and the other groups were statistically significant. NICD expression was detected in luminal pattern in all cases of cholangiocarcinoma (100%). The difference between the cholangiocarcinoma and metastatic adenocarcinoma was statistically significant in terms of NICD prevalence and staining characteristics. Conclusion: In this study, SATB2 expression is helpful in differentiating colorectal adenocarcinomas from other adenocarcinomas and cholangiocarcinoma. NICD cholangiocarcinoma was found to be significant in the differentiation and diffusion characteristics of metastatic liver adenocarcinoma.