Mide intestinal tip adenokarsinomlarda venöz invazyon ve tümör tomurcuklanmasının prognostik önemi
Prognostic significance of tumor budding and venous invasion in intestinal TYPE of gastric adenocarcinomas
  1. Tez No: 725664
  2. Yazar: SİNEM DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: gastrik adenokarsinom, intestinal tip, tümör tomurcuklanması, venöz invazyon, elastik van gieson, gastric adenocarcinoma, intestinal type, tumor budding, venous invasion, elastic van gieson
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş: Gastrik adenokarsinom dünyada kansere bağlı ölümlerin sık sebeplerinden biridir. Lauren sınıflamasına göre intestinal, diffüz ve mikst tip olarak sınıflandırılabilir. Çalışmalarda kolon ve özofagus gibi çeşitli intestinal tümörlerde tümör tomurcuklanmasının lenf nodu metastazı ve rekürrens açısından prediktif faktör olduğu ve olumsuz prognostik faktörlerle ilişkili olduğu bildirilmektedir. Venöz invazyon da özellikle kolorektal karsinomlar olmak üzere hematojen metastaz ve sağkalım ile ilişkili bağımsız prognostik faktör olarak bildirilmektedir. Amaç: İntestinal tip gastrik adenokarsinomlarda ITBCC'de (International Tumor Budding Consensus Conference) önerilen kriterlere göre tümör tomurcuklanmasını değerlendirmek , elastik doku boyası ile venöz invazyon varlığını saptamak, tümör tomurcuklanması ile venöz invazyonun klinikopatolojik parametrelerle ilişkisini analiz etmek ve bulguların genel sağkalım, hastalıksız sağkalım ve progresyonsuz sağkalıma etkisini ortaya koymaktır. Materyal ve metod: Çalışmamıza kliniğimizde 1 Ocak 2011-31 Aralık 2018 tarihleri arasında mide rezeksiyon materyallerinde intestinal tip mide adenokarsinom tanısı almış 160 olgu dahil edildi. Neoadjuvan tedavi alan 21 olgu, Patoloji Kliniği arşivinde lamlarına/bloklarına ulaşılamayan 47 olgu ve başka bir primer kanser tanısı olan 11 olgu çalışmaya dahil edilmedi. Olguların demografik, klinikopatolojik ve sağkalım verileri hastanemiz veritabanından kaydedildi. Her olgudan muhtemel venöz invazyon alanını temsil edebilecek 2 adet tümör bloğu Elastik van Gieson histokimyasal boyası uygulanmak üzere seçildi. Olgular tümör tomurcuklanması skorlaması, venöz invazyon varlığı ve venöz invazyon yerleşim yeri açısından değerlendirildi. Bulgular : Yüksek skorda tümör tomurcuklanması ile yüksek histolojik derece, invazyon derinliği ve lenf nodu metastaz evresi, lenfatik invazyon ve perinöral invazyon varlığının istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu saptanmıştır. Venöz invazyon varlığı ile müsinöz subtip, daha büyük tümör boyutu, daha yüksek pT ve pN, daha sık perinöral invazyon, metastaz varlığı ve nüks gelişiminin istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu saptanmıştır. Venöz invazyon yerleşim yerinin histolojik subtip, tümör boyutu, invazyon derinliği, perinöral invazyon, metastaz varlığı, tanı anındaki evre, nüks ve progresyon gelişimi ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu saptanmıştır. Venöz invazyon durumu ve venöz invazyon yerleşim yerinin genel sağkalım ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu saptanmıştır. Tümör tomurcuklanması ile genel sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi saptanmamıştır. Tümör tomurcuklanması, venöz invazyon durumu ve venöz invazyon yerleşim yeri ile hastalıksız ve progresyonsuz sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Gastrik adenokarsinomlarda tümör tomurcuklanması ve venöz invazyon kötü klinikopatolojik özelliklerle ilişki göstermektedir. Venöz invazyon varlığı ve venöz invazyon yerleşim yeri genel sağkalıma etkili prognostik faktörler olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gastric adenocarcinoma is a common cause of cancer-related death worldwide. According to Lauren classification it can be classified as intestinal, diffuse or mixed type. Studies have reported the tumor budding in several cancers such as colon and esophagus to predict nodal metastasis and recurrence and also be relationship with adverse prognostic factors. Venous invasion have been reported as an established independent prognostic indicator of hematogenous metastasis and survival especially in colorectal carcinomas. Objectives: We aimed to evaluate the tumor budding according to the criteria recommended in ITBCC (International Tumor Budding Consensus Conference), to investigate the detection of venous invasion with elastic tissue stain, and distribution of venous invasion according to the location and also to analyze the relationship between tumor budding and venous invasion with clinicopathological parameters and overall survival, disease-free survival, progression-free survival. Materials and methods: 160 intestinal type gastric adenocarcinoma cases which were diagnosed in gastric resection materials between January 2008 and December 2018 were included in the study. Twenty-one cases who received neoadjuvant chemotherapy, fourty-seven cases whose slides/blocks could not be reached in the achieve of the clinic and eleven cases with another primary cancer diagnosis were excluded from the study. Demographical, clinicopathological and survival data were obtained from the hospital database. Two tumor blocks representing the probable venous invasion area were selected for Elastic van Gieson histochemical staining for each case. The cases were evaluated in terms of tumor budding scoring, presence of venous invasion and location of venous invasion. Results: High-score tumor budding was statististically significant with higher histologic grade, pT, pN, lymphatic invasion and perineural invasion. Presence of venous invasion was statistically significant with mucinous subtype, larger tumor size, higher pT and pN, perineural invasion, presence of metastases and recurrence. Distribution of venous invasion according to the location were in relation with histologic subtype, tumor size, pT, perineural invasion, presence of metastases, stage at diagnosis, recurrence and progression statistically. Presence of venous invasion and location of venous invasion were statistically significant with overall survival. Tumor budding and venous invasion did not show statistically significance with disease-free survival and progression-free survival. Conclusion: Our findings showed the prognostic significance of tumor budding and venous invasion in gastric adenocarcinomas. Venous invasion positivity and distribution of venous invasion according to the location seem to be an effective prognostic factors especially on overall survival.