En az 10 yıl aktif çalışan bale dansçılarının, aynı yaş grubunda normal popülasyon ile diz eklem kıkırdağının t2 haritalama ile karşılaştırılması
- Tez No: 548595
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: T2 haritalama, diz eklemi, kıkırdak, bale, T2 mapping, knee joint, cartilage, ballet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Riskli popülasyonda kıkırdak dokusundaki dejeneratif değişikliklerin erken tespit edilmesi, üzerine yoğunlaşılan bir konudur. Profesyonel bale dansçıları da diz eklemi kıkırdağı dejenerasyonu için riskli bir gruptur. Bu çalışmada, profesyonel bale dansçıları ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş kontrol grubu ve diz eklemi kıkırdağını etkileyecek risk faktörü taşımayan kişiler T2 haritalama yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu sayede çalışma ve kontrol grubu arasında diz eklemi kıkırdağı T2 değerleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı tespit edildi; T2 haritalama yönteminin konvansiyonel MRG'e kıyasla kıkırdak dejenerasyonunu erken tespit etmedeki başarısı da değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 5-20 yıl bale tecrübesi olan, 17 ila 40 yaşları arasında balet ve balerinler ile yaş ve cinsiyet açısından çalışma grubuna benzer, belli bir diz eklemi hastalığı olmayan sağlıklı gönüllüler dahil edilmiştir. Eklem kıkırdağı T2 relaksasyon zamanı ölçümleri aksiyel, koronal ve sagital planlarda, patellofemoral ve tibiyofemoral eklemlerden gerçekleştirilmiştir. Ölçümler serbest inceleme alanı (ROI) kullanılarak tüm kıkırdak yapısı alınarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışma popülasyonu 27 kadın, 17 erkek olmak üzere toplam 44 kişiden oluşmaktadır. 44 katılımcının 22'si çalışma grubunu, 22'si kontrol grubunu oluşturmaktadır. Katılımcıların ortalama yaşı 25,57 ± 5,53 yıldır. Cinsiyet ile değerlendirilen T2 değeri parametreleri arasında tüm popülasyonda ve her iki alt grupta anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Yaş ile patellofemoral eklem T2 değeri ölçümleri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir korelasyon mevcuttur. Patellofemoral ve tibiyofemoral eklemden, mediyal ve lateral yarılardan, aksiyal, koronal ve sagital planlarda elde edilen tüm ortalama T2 değerleri çalışma grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Sonuç: Mevcut çalışma verilerine göre profesyonel bale dansçılarında diz eklemi kıkırdağından elde edilen T2 değerleri sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. T2 haritalama yöntemi profesyonel bale dansçılarında diz eklemi kıkırdağında, sağlıklı kontrollere kıyasla meydana gelen değişiklikleri başarı ile ortaya koyabilmektedir. T2 değeri elde etmek için tüm anatomik planlar (aksiyel, koronal ya da sagital) kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Detection of the early degenerative changes in articular cartilage, especially in risky population is a popular subject, lately. Professional ballet dancers are a risky population for degenerative knee cartilage changes. In the current study, we evaluated the knee cartilage with T2 mapping method in professional ballet dancers and age and sex related healthy controls. We aim to examine the possible differences of T2 values between professional ballet dancers and control group, as well as to evaluate the success of T2 mapping in predicting early degenerative changes. Materials and Method: We have included the patients who have professional ballet dancing experience between 5-20 years, and age-sex related controls without any knee pathology, or knee pathology risk factors. T2 value of the knee cartilage was measured from axial, coronal, and sagital images. The values are measured by free hand ROI, the mean value of these measurements were recorded. Results: Study population consists of 44 people (22 study group, 22 control group); 27 male, 17 female. Mean age of the population is 25,57 ± 5,53 years. We have found no significant relationship between sex an T2 values for whole population and each subgroup. We have detected a significant, positive correlation between age and T2 values for patellofemoral joint cartilage. T2 values of patellofemoral and tibiofemoral joints, adjusted from medial and lateral parts of the joints, by using axial, coronal, and sagital images were significantly higher from control group. Conclusion: T2 values of knee cartilage are higher in professional ballet dancers. T2 mapping method can reveal the changes happened in knee cartilage successfully in professional ballet dancers. All anatomical slices (axial, coronal, and sagital) can be used in order to obtain T2 values.