Seramik üretimi prosesi atıksularının arıtılması
Treatment of ceramic production process wastewater
- Tez No: 548638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seramik prosesi atıksuyu, bulanıklık, alüm, demir klorür, santrifüj, hibrit arıtım, Ceramic process wastewater, turbidity, alum, ferric chloride, centrifuge, hybrid treatment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Seramik atıksularının en önemli çevresel problemi, çok yüksek miktarda bulanıklık oluşturan askıda katı madde içermesidir. Bu tezin amacı, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Eyvit Seramik San. ve Tic. Ltd. Şti. üretim tesisinden çıkan atıksudaki askıda katı maddelerin giderilmesi ve Organize Sanayi Bölgesi (Kayseri) kanalizasyon deşarj standartlarını sağlanmasıdır. Çalışmada, seramik endüstrisi atıksuyundaki askıda katı maddelerin giderilmesi için kimyasal çöktürme, membran filtrasyon, santrifüj prosesi ve hibrit prosesleri uygulanmıştır. 50 kat seyreltilmiş atıksuda 300 mg/L optimum alüm dozu ile bulanıklık 355 NTU'dan 60 NTU'ya düşürülmüş ve %83 bulanıklık giderim verimi elde edilmiştir. 100 kat seyreltilmiş atıksuda 100 mg/L optimum alüm dozu ile bulanıklık 128 NTU'dan 70 NTU'ya düşürülerek %45 bulanıklık giderilmiştir. Demir klorür ile çöktürmede optimum doz 1000 mg/L olarak belirlenmiş, bulanıklık 11000 NTU'dan 7,4 NTU'ya düşürülmüş ve ~%100 bulanıklık giderimi elde edilmiştir. Kireç ile çöktürmede optimum kireç dozu 600 mg/L'dir ve bulanıklık değeri 20 NTU'ya düşürülerek ~%100 verim elde edilmiştir. Santrifüj prosesinde ise 2000 devir ve 15 dakika optimum değerler olarak elde edilmiştir. Santrifüj prosesinde bulanıklık 11000 NTU'dan 50,9 NTU'ya düşürülerek yaklaşık %99 bulanıklık giderimine ulaşılmıştır. Hibrit arıtım sonucunda ise gözenek çapı 1,2 µm olan membran filtrenin seramik atıksu arıtımında etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important environmental problem of ceramic wastewaters is that they contain suspended solids, which form a very high amount of turbidity. The aim of this thesis is to remove suspended solids in the wastewater from the Eyvit Seramik San. and Tic. Ltd. Sti. and to ensure the discharge standards for the Organized Industrial Zone in Kayseri. In this study, chemical precipitation, microfiltration, centrifugation processes and hybrid processes were applied to remove suspended solids in the ceramic industry wastewater. The turbidity was reduced from 355 NTU to 60 NTU with an optimum alum dose of 300 mg/L in 50-fold diluted wastewater, and 83% turbidity removal efficiency was obtained. In 100-fold diluted wastewater, turbidity was reduced from 128 NTU to 70 NTU with an optimum alum dose of 100 mg/L and turbidity was reduced to 45%. The optimum dose was determined as 1000 mg/L in the precipitation with ferric chloride. The optimum lime dose in chemical precipitation is 600 mg/L and the turbidity value has been reduced to 20 NTU with ~ 100% removal efficiency. In the centrifugation process, 2000 rpm and 15 minutes were obtained as optimum values. In the centrifugation process, the turbidity was reduced from 11000 NTU to 50.9 NTU and approximately 99% turbidity removal was achieved. As a result of the hybrid treatment, the filter with a pore diameter of 1.2 µm was preferred.