Çocuklarda geleneksel ve tamamlayıcı tıp kullanımı
Traditional and complementary medicine in children
- Tez No: 548640
- Danışmanlar: DOÇ. MELTEM EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk çağı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp kullanımı, childhood, traditional and complementary medicine
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç Günümüzde, yetişkinlerde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının artması ile ilgili ilgi çekici veriler mevcuttur. Bu konuda çocuklarda yapılan çalışmalar daha sınırlı olmakla birlikte, tamamlayıcı tıp uygulamalarının çocuklarla kullanımı sıklıkla görülmektedir. Çocuklardaki çalışmalar daha çok kronik hastalığı olanları kapsamaktadır. Çalışmamızda kronik hastalığı olmayan çocuklarda geleneksel ve tamamlayıcı tıp tedavilerin kullanımı ve ebeveyn bilgilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal Metot Çalışmada 1 Aralık 2018-28 Şubat 2019 tarihleri arasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniğinde yapılmıştır. Çalışmaya bilinen kronik hastalığı olmayan 0-15 yaş grubunda 200 hasta dahil edilmiştir. Hastaların anne veya babalarına tamamlayıcı ve geleneksel tıp konusunda yaptıkları uygulamaları, bilgi ve deneyimlerini, sosyoekonomik-kültürel durumlarını sorgulayan anket formu uygulanmıştır. Bulgular Kronik hastalığı olmayan çocuklarda geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri kullanımının değerlendirildiği çalışmamızda çocukların %95,5'inde en az bir tamamlayıcı tıp yöntemi kullanım öyküsü vardı. Bitki çayı kullanımı en sık (%68,8) tercih edilen tamamlayıcı tıp yöntemiydi. Bağışıklık güçlendirici, dua, masaj, beslenme-diyet, akupunktur ve müzik kullanılan diğer yöntemlerdi. Hastaların yarısından fazlası (%56) tamamlayıcı tıp yöntemini aile büyüklerinden duymuş ya da öğrenmiştir. Yine medyadan öğrenenlerin oranı %14 ve arkadaşından öğrenenlerin oranı %6,5 olarak bulunmuştur. Sadece %3,5 gibi düşük bir oran tamamlayıcı tıp yöntemini sağlık personelinden öğrenmiştir. Çalışmamızda farklı sosyoekonomik düzeydeki insanlar tamamlayıcı tıp yöntemini tercih etmiştir; ancak en çok orta düzey geliri olanlar tercih etmiştir. Tamamlayıcı tıp yöntemini tercih edenlerin gelir düzeyi etmeyenlere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Hastaların %86'sı tamamlayıcı tıp yönteminden fayda görmüştür ve bu yöntemi kullananların %70,5'i danışmanlık istemektedir. Sonuç Pediatrik popülasyonda geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin etkinliğinin ve kullanım oranlarının değerlendirildiği sınırlı sayıda çalışma vardır ve bu konuda daha büyük örneklem gruplarında yapılmış çalışmalar beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Purpose Nowadays, interesting data are available on the increase of traditional and complementary medicine practices in adults. Although studies on children are more limited, the use of complementary medicine applications with children is common. Studies in children mostly involve those with chronic diseases. In our study, we aimed to evaluate the use of traditional and complementary medical therapies and parental information in children without chronic disease. Material Method The study was carried out between December 1, 2018 and February 28, 2019 in Bağcılar Training and Research Hospital Pediatric Clinic. The study included 200 patients in the 0-15 age group with no known chronic disease. A questionnaire was used to question the practices, knowledge, experiences, socioeconomic-cultural status of the patients and their families. Results In our study, the use of traditional and complementary medicine methods in children without chronic disease was evaluated. The most common use of herbal tea (68.8%) was the preferred complementary medicine method. Immune booster was prayer, massage, nutrition-diet, acupuncture and other methods used in music. More than half of the patients (56%) had heard or learned about complementary medicine. The rate of those learning from the media was found to be 14% and the rate of those who learned from their friends was 6.5%. Only a low rate of 3.5% was learned from the healthcare personnel by the complementary medicine method. In our study, people with different socioeconomic status preferred complementary medicine method; however, those with moderate income preferred the most. Those who preferred complementary medicine were found to be higher than those who did not. 86% of the patients benefited from the complementary medicine method and 70.5% of those using this method requested counseling. Conclusion There are a limited number of studies evaluating the effectiveness and utilization rates of traditional and complementary medicine methods in the pediatric population, and studies on larger sample groups are expected.