Tacir sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi
Having and losing the right of being trader
- Tez No: 548755
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tacir, Tacir Sıfatı, Esnaf, Ticari İşletme, Donatma İştiraki, Hâkim Teşebbüs, Trader, Artisan, Commercial enterprise, Association of shipowners
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Türk Ticaret Kanunu ticari işletmeyi esas almasına rağmen gerçek kişi taciri tanımlamış ve tüzel kişi tacirin kimler olacağını belirtmiştir. Tacir sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi, ticari hükümlerin uygulanması açısından önem arz etmektedir. Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan gerçek kişinin tacir sıfatını kazanma şartları ve kaybedeceği hallere çalışmamızda yer verilmiştir. Gerçek kişinin tacir sayılması, tacir gibi sorumlu olması halleri de çalışmamızda yer almıştır. Ticaret şirketleri olan kollektif, komandit, anonim ve limited şirket ile kooperatifin kuruluşu, tacir sıfatını kazanması ve kaybetmesi, ilk kez kanunda yer alan ön anonim şirket ve ön limited şirketin tacir sıfatı çalışmamızda incelenmiştir. Vakıf ve derneğin tacir sıfatını kazanması ve kaybetmesinin, ticari işletmeyi işletmeye ve ticari işletmeyi terke tabi olduğu; kamuya yararlı dernek, vakıf ve kamu tüzel kişilerin ise tacir sıfatının işletmeye ait olduğu çalışmamızda yer almıştır. Son olarak da tüzel kişiliğe sahip olmamasına rağmen tacir sıfatını kazanan donatma iştiraki, adi ortaklık ve TTK. 'de ilk kez düzenlenen hâkim teşebbüsün tacir sıfatını kazanması ve kaybetmesi çalışmamızda inceleme konusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Even though Turkish Commercial Law is based on commercial enterprise, it defines the trader and it states who could be corporate entity. Having and losing the right of being trader is important in terms of implementation of commercial clauses In this study, it is studied the conditions of having and losing the right of being trader for individuals in accordance with Turkish Commercial Law. How individuals being accepted as a trader and being held responsible like a trader also take place in the study. Commandite partnership, anonymous and limited partnership, establishment of cooperative, having and losing the right of being trader, pre-anonymous and pre-limited partnership which are the first time taking place in the law is analyzed in the study. The Subjects of having and losing the right of being trader for foundation and association is being depended on operating and quiting commercial enterprise; public benefit association, foundation and statutory bodie's rights to have being trader is being related to enterprise also stated in the study In conculusion, association of shipowners which has the right of being trader despite not having the right of corporate entity and having and losing the right of being trader for enterprise, which is regulated as first in Turkish Commercial Law takes place in our study.