Okul öncesi görsel sanatlar eğitimine yönelik öğrenci velilerinin bakış açısı
Parents' perspective on preschool visual arts education
- Tez No: 548801
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ALAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Eğitimi, Okul Öncesi Eğitim, Öğrenci Velileri, Ailede Sanat Eğitimi, sosyo-Ekonomik Düzey, Visual Arts Education, Preschool Education, Parents of Students, Arts Education in Family, Socio-Economic Status
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada okul öncesi görsel sanatlar eğitimine yönelik öğrenci velilerinin bakış açılarının ne düzeyde olduğu demografik yönleri de dikkate alınarak belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ili Ergani ilçesindeki anaokullarında öğrenim gören öğrencilerin velileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise seçkisiz örnekleme yolu ile belirlenen Diyarbakır ili Ergani ilçesi Zübeyde Hanım Anaokulu, Mevlana Anaokulu, Halide Edip Adıvar Anaokulu ve Cahit Sıtkı Tarancı Anaokulundaki 414 öğrencinin velisi oluşturmaktadır. Tutum ölçeğinden yararlanılan araştırmada öğrenci velilerine iki bölümden oluşan 19 madde içeren bir tutum ölçeği uygulanmıştır. Uygulanan anket ölçeğin sonuçları, SPSS istatistik programında çözümlenip yorumlanmıştır. Araştırmada, öğrenci velilerinin okul öncesi görsel sanatlar eğitimine yönelik tutumlarının öğrenci cinsiyeti, veli cinsiyeti, medeni durum, yaş, meslek, eğitim durumu, aylık gelir, ikamet edilen konut tipi, ailedeki birey sayısı gibi değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği bulgulanmıştır. Ayrıca velilerin kendilerine yöneltilen açık uçlu soruya belirtmiş olduğu kişisel fikirleri de değerlendirilerek araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, öğrenci velilerinin okul öncesi görsel sanatlar eğitimine yönelik tutumlarının genel olarak olumlu olduğu görülmüştür. Bunla birlikte öğrencinin cinsiyeti, velinin cinsiyeti, medeni durumu, yaşı, ailedeki birey sayısı gibi değişkenlere göre anlamlı farklılık bulunmadığı, meslek, eğitim durumu, aylık gelir, ikamet edilen konut tipi değişkenlere göre anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmüştür. Görülen bu farklılıkların nedeninin sosyo-ekonomik ve kültürel yapının değişkenlik göstermesinden kaynaklandığı ve velilerin görsel sanatlar dersi hakkında gerekli bilgi ve birikime sahip olmamalarının da bunda etkili olduğu belirlenmiştir. Bu sebeple öğrenci velilerinin görsel sanatlar eğitiminin önemi ve gerekliliği hakkında bilgilendirilmesi gerektiği, eğitim paydaşları arasında yer alan öğretmen, okul idaresi ve veli işbirliğinin güçlendirilmesiyle bunun mümkün olabileceği, sanat eğitiminin hak ettiği düzeye çıkarılmasında bu paydaşlar arasındaki ilişkinin geliştirilmesinin önemli bir fayda sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the scope of perspective of the parents on preschool visual arts education by taking the demographic factors into consideration. The target population of the research consists of the parents of students attending in preschools in Ergani district of Diyarbakır in the 2017-2018 academic year. The sample of this research is composed of parents of 414 students attending in Zübeyde Hanım Preschool, Mevlana Preschool, Halide Edip Adıvar Preschool and Cahit Sıtkı Tarancı Preschool that are chosen by random sampling. In this research that employs attitude scale, an attitude scale consisting of two parts made up of 19 items was applied to the parents of the students. The results of the applied attitude scale were analyzed by The Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) and interpreted. In the study, it was discovered whether the parents attitude towards the preschool visual arts education differed according to the variables such as student's gender, parent's gender, marital status, age, occupation, educational status, monthly income, type of dwelling, number of individuals in the family. Additionally personal opinions of the parents received on the open-ended question directed towards them were also evaluated and included in the study. At the end of the research, the attitudes of the parents of the students towards the preschool visual arts education were found to be generally positive. Furthermore, there was no significant difference in terms of the variables such as student's gender, parent's gender, marital status, age and number of individuals in the family, yet, there was a significant difference in terms of the variables such as occupation, educational status, monthly income and the type of dwelling.These differences are determined to be caused by the result of the difference in socio-economic and cultural structures and affected by the lack of necessary knowledge and understanding about the visual arts lessons. Therefore, the need for parents of the students to be informed about the significance and necessity of visual arts education and practicability of addressing this need by improving the cooperation among teacher, school administration and parents is thought to be substantial improvement for arts education to gain it's rightful place.