İki farklı herbisitin Arthrospira platensis Gomont ve Chlorella vulgaris Beyerinck (Beijerinck) alglerinin gelişimi ve antioksidan parametrelerinin üzerine etkisi
The effects of two different herbicides on the development and antioxidant parameters of Arthrospira platensis Gomont and Chlorella vulgaris Beyerinck
- Tez No: 548880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ONGUN SEVİNDİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bentagram, Cambio, antioksidan enzim, herbisit, Chlorella vulgaris, Arthrospira platensis, Bentagram, Cambio, antioxidant enzyme, herbicide, Chlorella vulgaris, Arthrospira platensis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Pestisitler zararlı olan hedef organizmayı engellemek, kontrol edebilmek ya da zararlarını azaltmak için kullanılan kimyasal karışımlardır. Bunların en yaygını da özellikle artan dünya nüfusunu beslemek amacıyla tarımda yaygın olarak kullanılan herbisitler yani bitki öldürücülerdir. Yabani ya da istenmeyen otları yok etmeye yönelik olarak kulanılan bu kimyasallar hedef organizmanın dışındaki diğer organizmalara da zarar vermesi, biyobirikim göstermesi, ekosistem içinde taşınıyor olması gibi nedenlerle ciddi tartışma konusu olmaktadır. Özellikle besin zincirinin en önemli halkasını oluşturan birincil üreticileri etkiliyor olması tüm ekosistemi etkilemektedir. Bu bağlamda sucul ekosistem üyelerinden alglere bu tip kimyasalların etkisi son derece önemlidir. Bu çalışmada Cambio herbisitine maruz bırakılan A. platensis alginde klorofil-a ve OD560 değerlerinde 7 gün süresince azalma görülürken, SOD, APOD ve GR enzimlerinde ve H2O2 ve MDA miktarlarında anlamlı değişiklik görülmemiş, prolin miktarı ise artmıştır. Cambio herbisitine maruz bırakılan C. vulgaris alginde klorofil-a ve OD560 değerlerinde 7 gün süresince artma görülmüştür. Ayrıca her ne kadar SOD, APOD ve GR enzimlerinde önce artan, sonra azalan eğriler görülse de bu değişiklikler istatistiksel olarak anlam taşımamaktadırlar. Prolin, MDA ve H2O2 miktarında anlamlı değişiklik görülmemiştir. Bentagram herbisitinin farklı konsantrasyonlarına maruz bırakılan A. platensis alginde klorofil-a ve OD560 değerlerinde 7 gün süresince anlamlı azalma görülmüştür. SOD, APOD ve GR enzimleri ile MDA ve H2O2 miktarında anlamlı değişiklik görülmezken, prolin miktarı azalmıştır. Aynı pestisite maruz bırakılan C. vulgaris alginde OD560 değerinde 7 gün süresince azalma gözlenirken, klorofil-a miktarında artan konsantrasyon ve ilerleyen günlerde anlamlı artış gözlenmiştir. SOD, APOD ve GR enzimleri ile MDA, H2O2 ve prolin miktarında anlamlı değişiklik görülmemiştir. Sonuç olarak bu çalışmada biyokütle ve antioksidan parametrelerdeki değişikliğin artan Cambio ve Bentagram konsantrasyonlarına bağlı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Pesticides are chemical mixtures used to prevent, control or reduce harmful organisms. The most common of those are herbicides, which are commonly used in agriculture, in order to nourish the growing world population. These chemicals, which are used for destroying wild or undesirable weeds, are subject to serious controversy due to their damage to other organisms rather than the target organism, to show their bioaccumulation and to be carried within the ecosystem. The chemicals especially affect the primary producers that constitute the most important link of the food chain affects the whole ecosystem. In this context, the impact of such chemicals on algae from aquatic ecosystem members is extremely important. In this study, chlorophyll-a and OD560 values decreased for 7 days in A. platensis algae exposed to Cambio herbicide while there was no significant change in SOD, APX and GR enzymes and H2O2 and MDA amounts, however proline amount was increased for 7 days. Chlorophyll-a and OD560 levels increased for 7 days in C. vulgaris algae exposed to the Cambio herbicide. In addition, although SOD, APX and GR enzymes showed initial increases and then decreases on the curve, these changes were not statistically significant. There was no significant change in the amounts of proline, MDA and H2O2. A significant decrease in chlorophyll-a and OD560 values was observed for 7 days in A. platensis algae exposed to different concentrations of Bentagram herbicide. SOD, APX and GR enzymes and MDA and H2O2 amounts showed no significant change, whereas prolin amount was decreased. In the C. vulgaris algae exposed to the same pesticide, the decrease in OD560 value was observed, while the increase in the amount of chlorophyll-a was significant for 7 days. There was no significant change in MDA, H2O2 and proline levels and SOD, APX and GR enzymes. As a result, in this study, changes in biomass and antioxidant parameters were found to be related to increasing concentrations of Cambio and Bentagram.