Sağlıklı bireylerde kan akışını kısıtlayarak yapılan egzersizlerin kuvvet, eklem pozisyon duyusu ve fonksiyonel motor performans üzerine etkisi
Effects of exercises combined with blood flow restriction on strength, joint position sense and functional motor performance in healthy individuals.
  1. Tez No: 548899
  2. Yazar: DENİZ DERE ARASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ SEVİ YEŞİLYAPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kan akışını kısıtlama, dirençli egzersizler, kuvvet, performans, propriosepsiyon, Blood flow restriction, resistance exercises, strength, performance, proprioception
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muskuloskeletal Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, sağlıklı bireylerde kan akışını kısıtlayarak yapılan egzersizlerin kuvvet, eklem pozisyon duyusu (EPD) ve fonksiyonel motor performans üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Yöntem: 60 sağlıklı birey randomize olarak iki gruba ayrıldı. Deney grubuna (DG) 6 hafta, haftada 3 kez kan akımı kısıtlamalı dirsek bükme egzersizi yaptırıldı. Kontrol grubuna (KG) uygulama yapılmadı. Başlangıçta ve 6. hafta sonunda biseps braki ve triseps braki kas kuvveti, omuz ve dirsek EPD'si, fonksiyonel motor performans değerlendirmeleri (kapalı kinetik zincir üst ekstremite stabilizasyon testi [KKZÜEST], adapte edilmiş yukarı çekme testi [AEYÇT], tek elle top atma testi [TETAT], fonksiyonel atış performans indeksi [FAPİ]) yapıldı. Bulgular: Biseps braki ve triseps braki kas kuvveti, omuzda; 100º abduksiyon, 45º internal rotasyon, 75º eksternal rotasyonda, dirsekte; 45º, 60º ve 75º fleksiyonda olmak üzere EPD'si ve KKZÜEST, FAPİ, TETAT ve AEYÇT ile değerlendirilen fonksiyonel motor performans sonuçları 6 haftalık egzersiz uygulamasından sonra gelişti (p0.05). Sonuç: Kan akışını kısıtlayarak yapılan egzersizler biseps braki ve triseps braki kas kuvvetini, dirsek ve omuz ekleminin EPD'sini ve üst ekstremite fonksiyonel motor performansını geliştirmede güvenli ve etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the study is to investigate the effects of exercises combined with blood flow restriction on strength, joint position sense (JPS) and functional motor performance in healthy individuals. Methods: Sixty healthy participants were randomly divided into two groups: blood flow-restricted elbow bending exercise has been applied to the experimental group (EG) three times a week for 6 weeks. The control group (CG) received no exercise. Biceps brachii and triceps brachii muscle strength, shoulder and elbow JPS, functional motor performance evaluations (Closed Kinetic Upper Extremity Stabilization Test [CKUEST], Functional Throwing Performance Index [FTPI], Single Arm Shot Put [SASP], Modified Pull-Up Test [MPUT]) were performed at the baseline and at the end of the 6th week. Results: Biceps brachii and triceps brachii muscle strength, shoulder JPS measured at 100º abduction, 45º internal rotation and 75º eksternal rotation, elbow JPS measured at 45º, 60º and 75º flexion and functional motor performance results assessed with CKUEST, FTPI, SASP, MPUT improved after 6 weeks of exercise (p0.05). Conclusion: Exercises combined with blood flow restriction is a safe and effective method for improving elbow muscle strength, shoulder and elbow JPS, and upper extremity functional motor performance.