Psikolojik sermaye ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki: Sağlık çalışanlarına yönelik bir araştırma
The relationship between psychological capital and organizational citizenship behavior: A research on health workers
- Tez No: 548958
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLPEMBE OĞUZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel vatandaşlık, Psikolojik sermaye, Sağlık çalışanları, Organizational citizenship, Psychological capital, Health workers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Sağlık sektöründe yer alan sağlık çalışanlarının psikolojik sermaye ve örgütsel vatandaşlık davranışı düzeylerinin ve aralarındaki ilişkinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini Çorum İli merkezindeki kamu hastanelerinde çalışan 1110 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Belirlenen örneklem sayısı 286 olup, 429 çalışana anket uygulanmıştır. Ankette psikolojik sermaye ve örgütsel vatandaşlık davranışı ölçekleri yer almaktadır. Psikolojik sermaye alt boyutları (umut, dayanıklılık, öz yeterlilik, iyimserlik) ile örgütsel vatandaşlık davranışı alt boyutları (özgecilik, nezaket, centilmenlik, vicdanlılık, sivil erdem) arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon testi yapılmıştır. Bulgular: Çalışanların psikolojik sermayesi ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır (r=0,528, p=0,000). Psikolojik sermayenin tüm alt boyutları ile örgütsel vatandaşlık davranışı tüm alt boyutları arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Çalışanların yaş, medeni durum, eğitim durumu, meslek, aylık gelir, sağlık sektöründe çalışma süresi ve şimdiki kurumundaki çalışma süresi değişkenlerine göre psikolojik sermaye algılamalarında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Örgütsel vatandaşlık davranışı algılamalarında ise yaş, medeni durum, eğitim durumu, sağlık sektöründe çalışma süresi ve şimdiki kurumundaki çalışma süresi değişkenlerinin anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Sonuç: Sağlık çalışanlarının psikolojik sermaye düzeyinin artışı durumunda, örgütsel vatandaşlık davranışı düzeyi de artış gösterebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The history of psychological capital and organizational citizenship behavior of health care professionals in the health sector and the relationship between them. Material and Method: The population of the study consisted of 1110 health workers working in public hospitals in the center of Çorum. The number of the sample was 286 and 429 employees were interviewed. The survey includes psychological capital and organizational citizenship behavior scales. The Pearson Correlation test was conducted to examine the relationship between the sub-dimensions of psychological capital (hope, resilience, self-efficacy, optimism) and organizational citizenship behavior sub-dimensions (altruism, courtesy, sportsmanship, conscientiousness, civil virtue). Results: There was a positive and moderate relationship between the psychological capital of the employees and organizational citizenship behavior (r = 0.528, p = 0.000). There was a significant and positive relationship between all sub-dimensions of psychological capital and all sub-dimensions of organizational citizenship behavior. A significant difference was found in psychological capital perceptions of employees according to age, marital status, educational status, occupation, monthly income, working time in health sector and working time variables in current institution. In the perception of organizational citizenship behavior; age, marital status, educational status, working time in health sector and working time in current institution showed a significant difference. Conclusion: The level of organizational citizenship behavior can demonstrate increases in case of an increase in psychological capital level of health workers.