Kronik obstruktif akciğer hastalığının akut alevlenmesi olan hastalarda serum periostin, myeloperoksidaz ve ıl-18 düzeyleri ve alevlenmelerin seyri ile ilişkisi
Serum periostin, myeloperoxidase and il-18 levels in patients with acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease and its relationship with the course of exacerbations
  1. Tez No: 548969
  2. Yazar: YUSUF YÜMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK BABAYİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Periostin, myeloperoksidaz, IL-18, biyomarker, akut alevlenme, COPD, Periostine, myeloperoxidase, IL-18, biomarker, acute exacerbation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: KOAH alevlenmelerle karakterize kronik bir hastalıktır. Alevlenmeyi ve seyrini öngörebilecek birbiyobelirteç henüz gösterilememiştir. Periostin havayolu epitelinden ve akciğer fibroblastlarından, IL-4 ve IL-13 aracılığı ile salgılanır. Deney hayvanlarında IL-18 artışınınamfizemyaptığı bilinmektedir. Myeloperoksidaz nötrofillerdensalgılanan anti-inflamatuar birenzimdir. KOAH akut alevlenmede rol oynayan sitokinlerin alevlenmelerle ilişkisini belirlemek için geniş kapsamlı çalışmalar gerekmektedir. Yöntem: Çalışmaya HMKÜ Göğüs Hastalıkları polikliniğine KOAH akut alevlenme nedeniyle başvuran 40-75 yaş aralığında 50 hasta ve KOAH alevlenme dışında başvuran 50 gönüllü alınmıştır. Bulgular: Hastaların alevlenme dönemindeki periostin düzeyleri ortalaması kontrol grubuna göre istatisksel açıdan farksızdı(p=0,116). Myeloperoksidaz ve interlökin-18 ortalamaları kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde yüksekti (p=0,001; p=0,001). Hastaların atak döneminde kontrol dönemlerine göre periostin düzeyi anlamlı olarak yüksekti. (p=0,001). Atak ve kontrol dönemlerinde Myeloperoksidaz ve interlökin 18 düzeyleriarasında fark yoktu (p=0,731;p=0,633). Hastaların myeloperoksidaz ve interlökin 18 seviyeri arasında pozitif yönde güçlü bir korelasyon saptandı (p=0,000). Hastaların kangazlarında pCO2'nin myeloperoksidaz ve interlökin 18 düzeyleriyle negatif yönde korelasyon gösterdiği tespit edildi (p=0,018; p=0,027). Sonuç: KOAH alevlenme ve stabil dönemlerinde incelenen bu üç biyobelirteçin hastalığın prognozu hakkında mevcut verilerle bilgi vermediği, periostin düzeylerinin hastalığın alevlenme dönemlerinde yüksek olduğu gibi Astımda da yüksek seyredebileceği bilinmektedir. Alevlenme şiddeti ve GOLD ağırlık evresiyle bu biyobelirteçlerin korelasyonunun istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır. Konu ile ilgili yapılması gereken çok merkezli çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: COPD is a chronic disease characterized by exacerbations. A biomarker that can predict exacerbation and course has not been shown yet. Periostin is secreted from the airway epithelium and lung fibroblasts via IL-4 and IL-13. It is known that the IL-18 increase in experimental animals makes emphysema. Myeloperoxidase is an anti-inflammatory enzyme secreted by neutrophils. Extensive studies are needed to determine the relationship between exacerbations and cytokines involved in acute exacerbation of COPD. Methods:The study included 50 patients with COPD acute exacerbation who were admitted to the outpatient clinic of HMKU, 50 patients between the ages of 40-75, and 50 volunteers who were admitted except for COPD exacerbation. Results: The mean of periostin levels in the exacerbation period was not statistically different from the control group (p=0,111). The mean values of myeloperoxidase and interleukin-18 were significantly higher than the control group (p=0,001; p=0,001). The periostine level was significantly higher in the attack period compared to the control period. (p=0,001). There was no significant difference between the levels of Myeloperoxidase and interleukin 18 during the exacerbation and control periods (p=0,731; p=0,633). There was a strong positive correlation between myeloperoxidase and interleukin 18 levels (p=0,000). It was determined that pCO2 was negatively correlated with myeloperoxidase and interleukin 18 levels in the patients (p=0,018; p=0,027). Conclusion: It is known that these three biomarkers examined in COPD exacerbation and stable periods do not give any information about the prognosis of the disease with current data, and periostin levels may be high in exacerbation periods and high in asthma. The correlation between the exacerbation severity and GOLD weight phase and these biomarkers were not statistically significant. There is a need for multicenter studies to be carried out.