Rinoplasti uygulanacak hastalarda preoperatif dönemde standart sözel bilgilendirme yapılan hastalarla, görsel bilgilendirme ve uygulama yapılan hastaların postoperatif dönemde ajitasyon, ödem ve ekimoz gelişimi açısından karşılaştırılması
Comparison of standard verbal information and visual information with practice during the preoperative period in patients undergoing rhinoplasty in terms of agitation, edema and ecchymosis in the postoperative period
  1. Tez No: 549007
  2. Yazar: HAVVA PINAR KELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BEŞİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: rinoplasti, bilgilendirme, ajitasyon, ödem, ekimoz, rhinoplasty, visual information, agitation, edema, ecchymosis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Rinoplasti operasyonlarından sonra derlenme ajitasyonu sıkça gelişebilmektedir. Buna bağlı olarak da burun ve göz çevresinde ödem ve ekimoz görülmektedir. Biz bu çalışmada preoperatif dönemde yapılan rutin hasta bilgilendirmesi ile görsel anlatım ve fiziksel uygulamalar olarak yapılacak bilgilendirmenin postoperatif dönemde ajitasyon, ödem ve ekimoz gelişimi üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Yerel Etik Kurul onayı ve hasta onamı alındıktan sonra plastik cerrahi tarafından açık rinoplasti operasyonu yapılacak toplam 60 hastada gerçekleştirildi. Preoperatif anestezik değerlendirmede hastalar standart sözel bilgilendirme yapılanlar (Grup S) ve görsel bilgilendirme ve uygulama yapılanlar (Grup G) olmak üzere rastgele iki gruba ayrıldı. Preoperatif ve postoperatif dönemde hastaların anksiyeteleri Durumluk ve Süreklilik Kaygı Ölçeği (State-Trait Anxiety Invantory, STAI) I ve II ile değerlendirildi. Ardından Grup S'deki hastalara operasyon ve anestezi yöntemi ile ilgili sözel rutin bilgilendirme yapılırken, Grup G'deki hastalara ise katalogla görsel bilgilendirme ve uygulama yapıldı. Ekstübasyon kalitesi 5'li ekstübasyon kalite skalası ile değerlendirildi. Postoperatif ajitasyon skorlaması Richmond Ajitasyon Sedasyon Skalası (RASS) ile yapıldı. Postoperatif 6., 12., 18. ve 24. saatlerde periorbital ödem ve ekimoz gelişimi 4'lü skala kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arası preoperatif ve postoperatif STAI-I değerleri, ekstübasyon kalitesi, derlenme ajitasyonu varlığı, postoperatif ödem, ekimoz gelişimi ve bulantı-kusma varlığı açısından anlamlı fark bulunmadı. Bununla birlikte gruplardan bağımsız olarak ekstübasyon sonrası MAP değeri ile postoperatif 16. ve 24. saat ödem skorları arasında ve PACU giriş MAP değerleri ile postoperatif 24. saatteki ekimoz skorları arasında pozitif korelasyon olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda rinoplasti uygulanacak hastalara preoperatif dönemde ayrıntılı görsel bilgilendirme ve fiziksel uygulama yapılmasının standart sözel bilgilendirmeyle karşılaştırıldığında postoperatif ajitasyon görülme sıklığı, ödem ve ekimoz gelişimi üzerine benzer etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: After rhinoplasty operations emergence agitation is frequently developed. Therefore, edema and ecchymosis are seen around the nose and eyes. In this study, we aimed to compare the effects of routine patient information and visual presentation and physical practices on the development of agitation, edema and ecchymosis in the postoperative period. Material and Methods: After approval of the Local Ethics Committee and informed consent the study was performed in 60 patients undergoing open rhinoplasty by plastic surgery. During preoperative anesthetic evaluation patients were randomly divided into two groups: standard verbal information (Group S) and visual information and practice (Group G). In the preoperative period, patients were evaluated with State and Trait Anxiety Invantory, STAI I and II. Then, the patients in Group S were routinely informed about the operation and anesthesia method, while the patients in Group G were informed with a catalog and they practiced. The extubation quality of the patients was evaluated with 5-point extubation quality scale. Postoperative agitation scoring was performed by Richmond Agitation Sedation Scale (RASS). Patients were evaluated at postoperative 6th, 12th, 18th and 24th hours with periorbital ecchymosis and edema with four-point scales. Results: There was no significant difference between the groups in terms of preoperative and postoperative STAI-I values, extubation quality, presence of emergence agitation, postoperative edema, ecchymosis, nausea and vomiting. However, there was a positive correlation between post-extubation MAP value and postoperative 16th and 24th hour edema scores, and PACU entry MAP values and postoperative 24th hour ecchymosis scores. Conclusion: In our study, it was concluded that detailed visual information and physical application in the preoperative period compared to standard verbal informing had similar effects on postoperative agitation, edema and ecchymosis in patients undergoing rhinoplasty.