Birinci dünya savaşı'nda Türk askerinin siper hayatı
The trench life of Turkish soldiers during the first world war
- Tez No: 549089
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı, siper savaşları, Türk askerleri, yemek-içmek, giyim-kuşam, sağlık, temizlik ve uyku, Ottoman Empire, First World War, trench warfares, Turkish soldiers, eating-drinking, clothing, health, cleanliness, sleeping
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Silahların teknolojilerinin hızla gelişmesine paralel olarak yıkım gücü de daha önce eşi benzeri görülmemiş bir boyuta ulaşmıştı. Yeni teknolojinin ürünü olan; tüfek, makineli tüfek ve topların hem ateş etme hızı hem de menzilleri artmıştı. Ölüm saçan silahların karşısındaki askerlerin muharebe etmeden önce korunaklı bir durumda olması gerekiyordu. Bu bağlamda askerî birlikler zorunlu olarak siperlere çekildiler. İlklerin yaşandığı I. Dünya Savaşı'na siper savaşları damgasını vurmuştur. Daha önce hiçbir savaşta görülmediği kadar her cephede yaygın olarak siper savaşları yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin savaştığı cepheler için de benzer durum söz konusudur. Osmanlı askerî birliklerinin siperlere girmesiyle Türk askerleri için siper savaşları ve siper hayatı başlamış oldu. Komutanından erine kadar Türk askerleri, her cephede askerî faaliyetleriyle birlikte kişisel günlük yaşamlarını da siperler içerisinde sürdürmek zorunda kalmışlardır. Türk askerlerin yaşamına dair ne varsa; yemek-içmek, giyim-kuşam, sağlık, temizlik, uyku, ibadet, eğlence ve onların ruhsal durumları ile yaşadıkları zorluklar; ağırlıklı olarak günlükler, arşiv belgeleri ve diğer kaynaklar kullanılarak incelenmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Destruction force of weapons had also reached an unprecedented size in parallel with the rapid development of their technologies. Both rate of fire and ranges of rifle, machine gun and artillery, products of new technology, had increased. It was necessary for soldiers to be sheltered before combating, soldiers in the face of murderous weapons that before mentioned. In this context, military units necessarily took shelter behind. Trench warfares set their seal on the First World War, the war of many novelties. As never before in no war, trench warfares extensively were done on every front. There was also a similar situation to the fronts, on which Ottoman Empire made war. For Turkish soldiers, trench warfares and trench life began in conjunction with the entry of the Ottoman military units into trenches. Turkish soldiers, from commanders to privates, were obliged to maintain their daily personal life together with military activities on every front. Everything about the life of Turkish soldiers, things like eating-drinking, clothing, health, cleanliness, sleeping, worship, entertainment and experienced difficulties about their mood were tried to study by using archive documents and other resources.