Misafirden ötekiye: Samsun'da Suriyeli algısı
From guest to other: Syrians perceptual in Samsun
- Tez No: 549101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN YÜCE TAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriyeliler, Öteki, Nefret Söylemi, Yabancı korkusu, Syrians, the other, hate speech, fear of foreigners
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle ülkeler arasında geçiş ülkesi konumundadır. Bu nedenle yoğun bir göçme maruz kalmaktadır. Son yıllarda sınır komşusu olan Suriye'de meydan gelen iç savaş üç buçuk milyon Suriyelinin Türkiye'ye göç etmesine neden olmuştur. Yaşanılan bu göç dalgası mültecilik kavramını gündeme taşınmasına neden olmuştur. Bu durum Suriyelilerin, Türkiye'deki hukuki statüsünün tartışma konusu olmasına yol açmıştır. Bu çalışmada Suriyelilerin, sahip olduğu eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma izin hakkı ve vatandaşlık haklarının Samsun yerelinde görüşme gerçekleştirilen esnaflar tarafından hak olarak kabul edilip edilmediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda Türkiye'ye geldikleri zaman misafir olarak kabul edilen Suriyelilerin toplumun ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi dinamiklerini nasıl etkilediği ve bu bağlamda ortaya çıkan söylemlerin nefret söylemi, yabancı korkusu ve ötekileştirme kavramlarının Samsun yerelinde esnaflar tarafından inşa edilip edilmediği tespit etmek amacıyla çalışılmıştır. Samsun'un Gazi ve Çiftlik caddelerinde çeşitli işlerde çalışan 3 kadın ve 37 erkek esnafla derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu caddeler Samsun'un en işlek caddelerinden olması ve esnafların gün içerisinde farklı gruptan kişilerle görüşme imkânının olmasından dolayı Gazi ve Çiftlik caddelerinde esnaflık yapan kişilerle görüşülmüştür. Yapılan çalışmada Suriyelilerin toplumun ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel dinamiklerini etkilediği tespit edilmiştir. Suriyelilerin eğitim ve sağlığın Suriyeliler için hak olarak görüldüğü fakat çalışma hakkı ve vatandaşlık hakkı için eşit olmayı reddediş olduğu tespit edilmiştir. Bu alanlarda toplumda tehdit unsuru olarak görülerek korkulan olarak atfedilmişlerdir. Suriyeliler, görüşülen esnaflar tarafından; dillerinin ve fiziki görünüşlerinin farklı olması, şehir yaşantısına alışkın olmadıklarının düşünülmesi, dilenmeleri, pis ve gürültücü şeklinde ötekileştirme pratikleri tespit edilmiştir. Nefret içerikli söylemlerin temelinde ise Suriyelilere:“güvenilmez Arap”,“arkadan vuran Arap”,“vatan haini”, gibi söylemlerin olduğu tespit edilmiştir. Suriyelilere karşı oluşan algısal boyuttaki bu söylemler doğrultusunda Suriyelilere karşı misafir söyleminden uzaklaşarak nefret edilen korkulan olarak ötekileştirildiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to its geographical location, Turkey is a transit country among the countries. Therefore, it is subjected to intensive migration. In recent years, the civil war in Syria, the border neighbor, has caused three and a half million Syrians to immigrate to Turkey. This wave of migration has brought the concept of refugees to the agenda. This has led to the discussion of the legal status of Syrians in Turkey. It was tried to determine whether the Syrians education, health rights, work permits and citizen ship rights were regarded as rights by the tradesmen who were interviewed in Samsun. At the same time, ıt was studied to make firm that how Syrians, who were accepted as a guest when they came to Turkey, affected the economic, social, cultural and political dynamics of society and if discourses appearing in this context, hate speech, fear of foreign and marginalization concepts were built by tradesmen in Samsun or not. It was interviewed in depth with 3 women and 37 men tradesmen working in Gazi and Çiftlik streets. Since these streets are one of the busiest streets of Samsun and tradesmen have the opportunity to meet with people from different groups during the day, tradesmen in Gazi and Çiftlik streets were interviewed. In the study, ıt was made firm that Syrians affected economic, social, cultural and political dynamics of society. Tradesmen in Samsun agreed that Syrians should benefit from education and health right and did not agree to be equal on citizenship and right to work. In the study, othering expressions like the language of the Syrians were different and their physical appearance was different, they were not accustomed to city life and they were dirty and loud were found. On the basis of hate speech against Syrians, it has been determined that there is such discourse as the unreliable Arab, stabbing in the back, the traitor, etc. In the light of these perceptual discourses on Syrians, it turned out that local people distanced from the guest discourses against Syrians and marginalized to them as hated and feared.