Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesinde Türkiye'de sigortacılık hizmetleri: Karşılaştırmalı analiz
European Union acquis within the framework of insurance services in Turkey: A comparative analysis
- Tez No: 549126
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ÖZEKİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Sigortacılık, İşletme, Finance, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sigorta, Avrupa Birliği, Hayat Sigortası, Hayat Dışı Sigorta, Bireysel Emeklilik Sistemi, Insurance, European Union, Life Insurance, Non-Life Insurance, Private Pension System
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sigortacılık hizmetleri, iktisadi açıdan ülkelerin finans piyasalarında önemli düzeyde fon kaynağı yaratması ve bireyler ile kurumların ekonomik açıdan korunmasını sağlaması için oldukça önem arz etmektedir. Sigortacılık hizmetleri sahip olduğu özelliklerle bireysel koruma ile birlikte sosyal korumayı mümkün kılmaktadır. Koruma görevinin yanısıra finansal sisteme fon temin ederek iktisadi işleyişin devam etmesine de destek sağlamaktadır. Bu çalışma, Türkiye'deki sigortacılık hizmetlerinin AB'deki sigortacılık hizmetleri boyutunda gelişme gösterebilmesi açısından önem arz etmektedir. Çalışmada, AB müktesebatı çerçevesinde Türkiye'deki sigortacılık hizmetlerinin günümüz ve gelecekteki durumu ele alınmıştır. Bu doğrultuda çalışmada, Türkiye ve AB'deki sigortacılık hizmetleriyle ilgili genel yapı ve düzenlemeler ele alınarak karşılaştırmalı bir durum analizi yapılmıştır. Çalışma sayesinde Türkiye'nin sigortacılık alanında yapması gereken teknolojik alt yapı çalışmaları, AR-GE çalışmalarının teşviki ve diğer adımların tespit edilmesi hedeflenmektedir. Türkiye'deki sigortacılık hizmetleri henüz Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri seviyesine ulaşmamış olsa da, çalışmada yapılan tespitler doğrultusunda, politika yapıcıları tarafından oluşturulacak düzenlemelerle bunun sağlanması mümkün olabilecektir. Çalışmada değinilen değişikliklerin uygulamaya geçmesi ile birlikte Türkiye'de sigortacılık sektörü gelişiminde ivme kazanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Insurance services economically carry an important role in financial markets as a significant funding source and in terms of providing economic protection for individuals and institutions. Insurance services with its assets provide social protection as well along with the individual protection. In addition to protection, it also provides support to the financial system by funding the financial system. This study is important in order for insurance services in Turkey to maintain growth by the extent of insurance services in the EU. The study discusses the present and future state of insurance services in Turkey within the framework of the EU acquis. Accordingly, the overall structure and regulations relating to insurance services in Turkey and in the EU are investigated in this study by using a comparative case analysis. This study endeavors to identify incentives and other steps that should be taken regarding technological infrastructure and R&D activities in insurance sector in Turkey. Even though insurance services in Turkey have not reached the level of services in the EU member countries, the findings in this study may provide policy makers necessary tools to establish regulations. With the implementation of changes referred in this study, insurance sector in Turkey will gain its momentum in growth.