Beta karoten uygulamasının uterin hipertrofi / endometriyal hiperplazi üzerine etkilerinin dişi rat modelinde incelenmesi
A study of effects of beta carotene on uterine hypertrophy / endometrial hyperplasia in an experimental female rat model
- Tez No: 549138
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER LÜTFİ TAPISIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Beta karoten, endometriyal hiperplazi, estradiol, rat, Beta carotene, endometrial hyperplasia, estradiol, rat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Endometriyal hiperplazi endometriyal adenokarsinomun öncül lezyonu olması nedeniyle önem taşımaktadır. Çalışmalar oksidatif stres ve bozulmuş antioksidan sisteminin endometriyal hiperplazi gelişiminde etkili olabileceğini ve diyetle beta karoten alımının azalmış endometriyum kanseri riski ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bu bilgilerin ışığında yaptığımız çalışmada beta karoten uygulamasının uterin hipertrofi / endometriyal hiperplazi üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 50 adet Wistar Albino rat kullanıldı. Ratlar 5 gruba randomize edildi ve tüm ratlara bilateral ooferektomi yapıldı. Sonrasında kontrol grubu (Grup A) hariç tüm gruplara 4 mg/kg/gün estradiol hemihidrat 14 gün boyunca oral uygulandı. İkinci cerrahi ile tüm ratların sol uterin kornuları çıkarıldı. Takiben Grup B tedavisiz şekilde, Grup C sadece medroksiprogesteron asetat (MPA) 4 mg/kg/gün, Grup D MPA 4mg/kg/gün ve beta karoten 50 mg/kg/gün birlikte ve Grup E sadece beta karoten 50 mg/kg/gün 14 gün boyunca oral uygulanarak izlendi. Deney sonunda üçüncü cerrahi uygulandı ve ratların sağ uterin kornuları çıkarılarak beta karotenin etkileri histopatolojik olarak endometriyal yüzey ve gland epitel hücre yüksekliği parametreleri kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Estradiol hemihidrat uygulaması sonrası kontrol grubu (Grup A) ile karşılaştırıldığında B, C, D ve E gruplarında uterin hipertrofi / endometriyal hiperplazi modelinin oluştuğu belirlendi (tüm gruplar için p0.05). Sonuç: Literatürde kendi konusunda ilk olan araştırmamızda beta karotenin endometriyal hiperplazi üzerine olumlu etkilerinin olabileceği saptandı. Ancak MPA ve beta karoten birlikte uygulanmasının sadece medroksiprogesterona kıyasla belirgin üstünlüğü görülmedi. Beta karotenin endometriyal hiperplazinin medikal tedavisinde bir seçenek olarak görebilmek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Endometrial hyperplasia is important because it is precursor of endometrial adenocarsinoma. Studies show that oxidative stress and impaired antioxidant system may have a role in the development of endometrial hyperplasia and that dietary intake of beta carotene may be associated with reduced endometrial cancer risk. In our study we aimed to examine the effects of beta carotene on uterine hypertrophy / endometrial hyperplasia. Materials and Methods: In this study 50 Wistar Albino rats were used. Rats were randomised to 5 groups and all rats underwent bilateral oophorectomy. Then, 4 mg/kg/day estradiol hemihydrate was administered orally for 14 days except for the control group (Group A). Left uterine horns of all rats were removed by second surgery. After the second surgery Group B received no treatment, Group C received medroxyprogesterone acetate (MPA) 4 mg/kg/day, Group D received MPA 4mg/kg/day and beta carotene 50 mg/kg/day and Group E received beta carotene 50 mg/kg/day orally for 14 days. At the end of the experiment, the third surgery was performed and the right uterine horns of the rats were removed and the effects of beta carotene were evaluated histopathologically using endometrial surface and gland epithelial cell height parameters. Results: It was determined that uterine hypertrophy / endometrial hyperplasia was formed in groups B, C, D and E when compared with control group (Group A) after estradiol hemihydrate administration (for all groups p0.05). Conclusion: In our study, which is first on its subject, it was determined that beta carotene may have positive effects on endometrial hyperplasia. However, MPA and beta-carotene co-administration did not show a significant advantage over medroxyprogesterone alone. Further studies are needed in order to consider beta carotene as a medical therapy option for endometrial hyperplasia.