Determinants of primary school dropout in Saomaliland
Somaliland'da ilkokul terkin belirleyici faktörleri
- Tez No: 549225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim eğitimi, okuldan ayrılma, lojistik model, Anket verileri, Primary education, dropout, logistic model, marginal effect
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, 2013 Somaliland Hane Halkı Anketi (SHA) verilerini kullanılarak ve lojistik model analizi kullanılarak Somaliland'daki ilkokul terkinin sosyoekonomik belirleyicilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Amaç, hanehalkı ve bireysel özellikler olarak sınıflandırılan ilköğretim okulu bırakmanın sosyoekonomik belirleyicilerini ve öğrencilerin okulu bırakma üzerindeki etkisini ve ilköğretim seviyesindeki öğrencilerin okulu bırakmayı azaltmak için olası herhangi bir politika ikamesini araştırmaktı. İlköğretim okulu terkinin farklı lojistik regresyonları şu boyutlara göre projelendirildi: kırsal ve kentsel. Model tahmin edildikten sonra, her model için marjinal etkiler gözlenmiştir. Sonuçlar, evli bir çift aileden, yüksek gelirli hanelerden ve eğitimli ebeveynleri olan öğrencilerin okullara alındığını göstermiştir. Olasılık oranları tüm modellerde negatiftir, bu da okulu bırakan bir çocuğun daha düşük olasılığını gösterir. Bununla birlikte, hanehalkı büyüklüğü, ilkokula uzaklık ve öğrenci cinsiyeti, çocuğun okula bırakma olasılığını artırmakta, bu nedenle, ücretsiz Evrensel İlköğretim'in (ÜEİ) ilkokulların erişilebilirliği ve okulların azaltılması üzerindeki içgörüsel etkisini göstermektedir. Son olarak, bu çalışma hükümet için ilkokulların erişilebilirliğini arttırmasını ve okul müdürleri tarafından alınan okul ücretlerini yakından takip etmesini önermektedir, çünkü bu durum özellikle yoksul ailelerden ve kırsal bölgelerdeki okulları bırakma sayısını arttırma ihtimali vardır. Hükümet, ülkesinde kendi kendine eğitim programları başlatmalı ve tüm ilköğretim okullarına ve meslek okullarına zorunlu ücretsiz ilköğretim eğitimi vermelidir; Bunun nedeni, ilköğretim okullarının öğrenim ücretini ödeyemeyen öğrencilerin eğitimlerine devam etmeleri beklenilmesidir. Sonuç olarak, bu şekilde verimsiz aile bireylerinin sayısı azalır.
Özet (Çeviri)
This study intends to scrutinize the socioeconomic determinants of primary school dropout in Somaliland by employing logistic model analysis using the 2013 Somaliland Household Survey (SHS) data. The goal was to explore the socioeconomic determinants of primary education dropout categorized as household and individual characteristics that influence the dropout of students and any possible policy substitutes to reduce dropout of students at the primary school level. Different logistic regressions of dropout of primary school were projected, taking the following dimensions: rural and urban. After the model was estimated, marginal effects were observed for each model. The results showed that pupils from a married couple family, higher income households and with educated parents were enrolled in schools. Their odds ratios are negative across all models, indicating a reduced likelihood of a child dropping out of school. However, household size, distance to primary school, and pupil gender increase the odds ratio that the child will drop out of school, therefore signifying the insightful effect of free Universal Primary Education (UPE) on both the accessibility of primary schools and the reduction of dropouts. Finally, this study recommends for government to improve the accessibility of primary schools and maintain close supervision on school fees taken by school principals, since this has the prospect of increasing the number of dropouts, especially children from poor families and in rural areas, to unsustainable levels. Initiate self-educating programs in country wise; and impose compulsory free primary education to all primary schools and vocational schools; this is because pupils who are unable to pay the tuition fee of primary schools are highly expected to continue their education. Consequently, in this way the number of unproductive family members is reduced.