Hidroelektrik enerji santrallerindeki gürültü düzeyinin çalışanlar üzerine psikososyal etkilerinin araştırılması
A study on the psychosocial effects of noise level in hydroelectric power plants on employees
- Tez No: 549273
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÖZORAN, PROF. DR. GAMZE ÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Public Health, Health Education
- Anahtar Kelimeler: HES, gürültü, yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete, stres, HPP, noise, quality of life, depression, anxiety, stress
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Gürültü, çalışanların sağlığını etkileyen önemli bir fiziksel risk etmenidir. Bu çalışma, Artvin ilinde, Hidroelektrik Enerji Santrallerinde (HES), gürültünün çalışanlar üzerine psikososyal etkilerinin araştırılması amacıyla kesitsel olarak planlanmıştır. Araştırma, Artvin'deki HES'lerde çalışan toplam 110 kişide yapılmıştır. Veriler, gürültü ölçümü, kan basıncı ölçümü, kalp atımı ölçümü yapılarak; kişisel bilgi formu, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL-BREF TR) ve Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği (DASS-42) kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, örneklemin gürültü ölçüm ortalaması 72.3 ± 0.8 dB(A) olarak ölçülmüştür. En fazla gürültüye maruz kalan grup teknik personel olarak belirlenmiştir. Çalışanların kan basınçları ve kalp atım sayıları normal sınırlar içindedir. Gürültü seviyesine ile DASS-42 ölçeği alt boyutlar arasında farklılık görülmemiştir. WHOQOL-BREF (TR) ölçeği alt boyutları ile gürültü arasında farklılık görülmemekle beraber gürültü ile yaşam kalitesi arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Noise is an important physical risk factor that affects the health of employees. This study is designed as a cross-sectional study to investigate the psychosocial effects of noise on employees working in Hydroelectric Power Plants in the city of Artvin. The study was conducted with a total of 110 employees working in hydroelectric power plants in Artvin. Data was collected by performing noise measurement, blood pressure measurement and heartbeat measurement and using descriptive characteristics form, World Health Organization Quality of Life Questionnaire (WHOQOL-BREF TR) and Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-42). According to the study findings, measured average noise of the sample was 72.3 ± 0.8 dB(A). It was detected that technical staff was exposed to the most amount of noise. Blood pressure and heartbeat values of employees were within the normal limits. No difference was observed between noise levels and DASS-42 scale sub-dimensions. There was no difference between WHOQOL-BREF (TR) scale sub-dimensions and noise, and no significant correlation was detected between noise and life quality.