Adil dünya inancı, öz yeterlilik, işyeri saldırganlığı ve işyerinde engelliye yönelik tutumlar arasındaki ilişkiler
Relationship between just world belief, self sufficiency,workplace aggression and attidudes towards disabled inthe workplace
  1. Tez No: 549301
  2. Yazar: YELİZ OK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL MAMATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: adil dünya inancı, saldırganlık, öz yeterlilik, engelli tutumu, just word belief, aggression, self-sufficiency, disability attitudes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Adil dünya inancı kavramı bireyin dünyayı adil algılaması ve insanların hak ettiklerini aldıklarına yönelik geliştirdiği inançtır. Saldırganlık, egemen olmak, yenmek ve yönetmek amacıyla güçlü, şiddetli ve etkili hareket olarak tanımlanmaktadır. Öz yeterlilik, bireyin bir eylemi başarmak için kapasitesine ilişkin algısıdır. Bu çalışmanın amacı, işyerinde engelliye yönelik tutum, adil dünya inancı, öz yeterlilik ve saldırganlık arasında ilişkilerin incelenmesidir. Bu amaçla 81 kadın 109 erkek olmak üzere toplam 190 katılımcıya ulaşılmış ve katılımcılara Adil Dünya İnancı Ölçeği, Saldırganlık Ölçeği, İşyerinde Engelliye Yönelik Tutumlar Ölçeği ve Öz Yeterlilik Ölçeği uygulanmıştır. Engellilere yönelik tutumlar ölçeği için adil dünya inancı ile anlamlı ilişki bulunmazken saldırganlık ve öz yeterlilik ile anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Bulgular sonucunda Saldırganlık Ölçeği açık saldırganlık ve engelleme alt boyutlarının engellilere yönelik tutumu yordadığı görülmüştür. Saldırganlık ve engellilere yönelik tutumlar arasında öz yeterliliğin aracı rolü olduğu görülmüştür. Demografik değişkenlere göre katılımcıların adil dünya inancı, öz yeterlilik ve engellilere yönelik tutumları arasında anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Elde edilen bulgular ilgili alan yazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The just word belief is the concept of fair perception of the world and the belief that people get what they deserve. Aggression is a behavior that strong, violent and effective in order to dominate, defeat and manage. Self-sufficiency is the perception of the individual's ability to achieve an action. The aim of this study was to examine the relationships between the attitudes towards the disabled in the workplace, the just world belief, self-sufficiency and aggressiveness. For this purpose, a total of 190 participants, 81 women and 109 men, participated and the Just World Belief Scale, Aggression Scale, Attitudes Towards Disabled People in the Workplace Scale and Self-Sufficiency Scale were given to paticipants. Findings showned that there was no significant relationship between the just world belief and attitudes towards the disabled, whereas aggression and self-sufficiency were significantly correlated with attitudes towards the disabled. Also, open aggression and frustration sub-dimensions of Aggression Scale were predictors of attitudes towards disabled. In addition, self-sufficiency played a mediator role among aggressiveness and attitudes towards disabled people. Finally, according to demographic variables, there were significant differences between the participants' fair world belief, self-efficacy and attitudes towards the disabled. These findings were discussed in the ligth of the relevant literatüre.