Ankara barosuna bağlı olarak çalışan avukatlar ve stajyer avukatların genel özyeterliliklerinin, iş ve yaşam doyumları üzerindeki etkisinin hukuk psikolojisi kapsamında değerlendirilmesi: adil dünya inancının aracı rolü
In the scope with legal psychology, the assessment of the impact of general self-efficacy on life and job satisfaction among lawyers who work as attorney in Ankara bar association and trainee lawyers: the mediational role of belief in justice world
  1. Tez No: 417249
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÜNLÜ ÇEBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Hukuk, Psikoloji, Forensic Medicine, Law, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Adil dünya inancı, hukuk psikolojisi, iş doyumu, özyeterlilik, yaşam doyumu, Belief in a just world, job satisfaction, legal psychology, life satisfaction, self-efficacy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Hukuk psikolojisi (adalet psikolojisi), hukuksal sorunlara ve süreçlere psikolojik bakış açısı ile bakarak, hukuksal alanın adil, etkin ve insan haklarına uygun sonuçlara kavuşmasını sağlamaya çalışan multidisipliner bir çalışma alanıdır. Hukuk psikolojisi, sadece suç işleyen ya da suçun mağduru olan bireylere odaklanmadan; suçun tanımlanması, suçlunun psikolojik profilinin çıkarılmasından başlayarak, hükümlü psikolojisi ile sürece dahil olan diğer kişilerin de psikolojik ve hukuki açıdan betimlenmesine yardımcı olur. Bu çalışmanın amacı; Ankara Barosuna bağlı olarak çalışan avukatlar ile stajyer avukatların genel özyeterliliklerinin, iş ve yaşam doyumları üzerindeki etkisinin hukuk psikolojisi kapsamında değerlendirilmesinde adil dünya inancının aracı rolünün belirlenmesidir. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları kişisel bilgi formu, Genel Özyeterlilik Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ile Minnesota İş Doyum Ölçeği (Kısa Form), Genel Adil Dünya İnancı Ölçeğidir. Araştırma kapsamında Ankara Barosuna bağlı olarak çalışan toplam 450 avukat ve stajyer avukata ulaşılmıştır. Söz konusu veri toplama araçları ile elde edilen veriler SPSS 22 programı ile korelasyon, regresyon, bağımsız gruplar için t test, mediasyon ve betimsel analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre Ankara Barosuna bağlı olarak çalışan avukatlar ile stajyer avukatların genel özyeterliliklerinin, iş ve yaşam doyumları üzerindeki etkisinde adil dünya inancının aracı rolü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Legal psychology (psychology of justice) is a multidisciplinary working to ensure compliance with human rights through the process of looking at the psychological perspective to the legal problems, legal area of the fair, effective and achieving results legal psychology, just the victim of a crime or offense to focus on individual functioning; identification of the crime, from the removal of the offender's psychological profile of the other people involved with the prisoner psychology help sportrayed psychologically and legally. The purpose of this study Ankara Bar Association lawyers and trainee lawyers who work under the general self-efficacy, work and assess the impact on life satisfaction within the scope of the law is to determine the role of psychology in a just World beliefs. The demographic information of there spondents data collection tools to be used in a personal information form, General Self-Efficacy Scale, General Just World Beliefs Scale, Life Satisfaction Scale and the Minnesota Job Satisfaction Scale. Study sample consists of 450 lawyers working under the Ankara Bar Association for the study and aims to reach a trainee lawyer. SPSS 22 program wasused to analysis of data with correlation, regression, independent sample t-test, mediation and descriptive analysis. Research findings, depending on the Ankara Bar Association lawyers and trainees according to the lawyer of general self-efficacy, impact on work and life satisfaction are mediating role of belief in a just world.