Diabetic knowledge, self care activities and medication adherence of type 2 diabetic patients in Turkey
Diyabetik bilgi, öz bakım etkinlikleri ve Türkiye'de tip 2 diyabetik hastalarda ilaç uyumu
  1. Tez No: 549320
  2. Yazar: HASSAN AUN FARAG BADER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Öz Bakım Etkinlikleri, tedaviye bağlılık, Eğitim Düzeyi, istanbul-Türkiye
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Bader, H (2019). Diyabetik Bilgi, Öz Bakım Etkinlikleri ve Türkiye'de Tip 2 Diyabetik Hastalarda İlaç Uyumu.Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Klinik Eczacılık AD, Yüksek lisans tezi, İstanbul. Bu çalışmanın amacı, (İstanbul) Türkiye'deki tip 2 diyabetik hastaların ilaç bağlılık ve öz bakım aktivitelerinin seviyesini ve eğitim düzeyi ve yaş gibi bazı demografik faktörlerin bunlara etkisini değerlendirmektir. 407 anket kağıt ve kalem formunda kendi kendine doldurma anketleri olarak uygulanmış ve 01 / Şubat / 2018 arasındaki dönemde bu eczanelerde reçetelerini dağıtan Tip 2 diyabetik hastalarla görüşmek üzere İstanbul genelinde 36 topluluk eczanesine dağıtılmıştır ve 31 / Ağustos / 2018. Katılımcı yaşlarına göre üç yaş grubuna ( 65 yaş) ve eğitim seviyelerine göre iki eğitim grubuna (düşük eğitim ve yüksek öğrenim) göre Diyabet Öz Bakım Aktiviteleri Ölçüm puanları hesaplanmış ve ilaç uyumu düzeyi de hesaplanmış ve öz bakım faaliyetleri ile ilaç uyumu ile hastanın yaşı ve eğitim düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemek için geriye dönük bir analiz yapılmıştır. Diyabetik hasta için öz bakım aktivitesi gün sayısının yaş azaldıkça anlamlı derecede arttığı bulundu. Ayrıca, eğitim seviyesi yüksek olan hastaların öz bakım faaliyetlerine, eğitim düzeyi düşük olanlardan daha fazla bağlı oldukları bulunmuştur. Uyumsuzluk derecesi, eğitim seviyesi arttıkça önemli ölçüde azaldı (P değeri < 0.01) ve yaş arttıkça önemli ölçüde arttı. 407 katılımcının yalnızca 33'ü hasta ilaçlarına tamamen bağlıydı, geri kalanı ise bir dereceye kadar bağlı değil olarak sınıflandırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bader, H (2019). Diabetic Knowledge, Self-Care Activities and Medication Adherence of Type 2 Diabetic Patients in Turkey. Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of Clinical Pharmacy, MSc thesis, Istanbul. The aim of this study is to determine the level of medication adherence and self-care activities of type 2 diabetic patients from (Istanbul) Turkey, and assess the effect of some demographic factors like educational level and age on them. 407 questionnaires had been administered as self-completion questionnaires in paper and pencil form, and had been distributed over 36 community pharmacies throughout Istanbul to interview type 2 diabetic patients who come to dispense their prescriptions in these pharmacies in the period between 01\Feb\2018 and 31\Aug\2018. After dividing the participant according to their age into three age groups (65 years), and according to their educational level into two educational groups (lower education and higher education) The Diabetes Self-Care Activities Measure scores has been calculated and the medication adherence level also have been calculated, and a retrospective analysis was performed to determine the relation between the self-care activities and medication adherence with patient`s age and educational level. The number of days of Self-care activities for diabetic patient was found to be increased significantly as the age decreased. And it also has been found that patients with higher educational level tend to be more adherent to self-care activities than those of lower educational level. The degree of non-adherence decreased significantly as educational level increased (P value