Abdurrahmân es-Safûrî'nin (V. 894/1488) Nüzhetü'l-Mecâlis ve Müntehabü'n-Nefâis isimli eserindeki hadislerin tahrîc ve değerlendirilmesi (Bâbu'l-ihlâs'tan bâbu't-takvâ'ya kadar)
Tahric and evaluation of the hadiths in abd al-Rahman al-Safuri's (D. 894/1488) book named Nuzhat al-Majalis wa Muntakhab al-Nafais (From the section of ikhlas to section of taqva)
  1. Tez No: 549321
  2. Yazar: MUSTAFA BİLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: es-Safûrî, Nüzhetü'l-mecâlis, vaaz, hadis, tahrîc, al-Safuri, Nuzhat al-Majalis, sermon, hadith, tahric
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Abdurrahmân es-Safûrî'nin (v. 894/1488) Nüzhetü'l-Mecâlis ve Müntehabü'n-Nefâis İsimli Eserindeki Hadislerin Tahrîc ve Değerlendirilmesi (Bâbu'l-İhlâs'tan Bâbu't-Takvâ'ya Kadar), Yüksek Lisans Tezi, Danışmanı: Doç. Dr. Ömer Özpınar, Konya 2019. Tezimiz giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, metodu ve önemi üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Abdurrahmân es-Safûrî'nin hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri incelenmiş ardından Nüzhetü'l-mecâlis'in genel özellikleri üzerinde durularak müellifin bu eser üzerindeki hadisçiliği ele alınmıştır. İkinci bölümde ise eserin ilk 5 bâbındaki hadislerin tahrîci ve değerlendirmesi yapılmıştır. Tezimizin sonuç kısmında ise Nüzhetü'l-mecâlis'te yer alan hadislerin sıhhat yönünden sıkıntılar içerdiği, dolayısı ile bu eserin hadisler konusunda bir kaynak olamayacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tahric and Evaluation of the Hadiths in Abd al-Rahman al-Safuri's (d. 894/1488) Book Named Nuzhat Al-Majalis wa Muntakhab al-Nafais (From the Section of Ikhlas to Section of Taqva), Master Thesis, Advisör: Doç. Dr. Ömer Özpınar, Konya 2019. This thesis consists of an introduction part, two main parts, and a conclusion part. The introduction part deals with the research topic, the purpose of the research, its methods, and importance. In the first part, the life of Abd al-Rahman al-Safuri, his scholarly identity, and his works were examined; and the general features of his work Nuzhat al-Majalis and his hadith methodology there were analyzed. In the second part, the hadiths in the first 5 sections of the book were evaluated in terms of tahric. In conclusion, it was understood that the hadiths in the Nuzhat al-Majalis had problems of authenticity, and therefore al-Safuri's work cannot be used as a reference hadith book.