İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanların iş tatminine, yenilikçiliğine ve performansına etkisi
Impact of human resources management practices on job satisfaction, innovative behavior and performance of employees
  1. Tez No: 549330
  2. Yazar: İSA İSPİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, İş Tatmini, Yenilikçi Davranış, Bireysel Performans, Human Resources Management Practices, Job Satisfaction, Innovative Behaviour, Individual Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnsan kaynakları yönetimi uygulamaları günümüzün getirmiş olduğu şartlarda hiç şüphesiz önemle ele alınmaktadır. İnsan geçmişte (iki binli yıllardan önce) diğer üretim faktörleri gibi değerlendirilirken, artık günümüzde (özellikle iki bin yılı ve sonrası) üretim ve hizmetin elde edilmesi sürecinde en önemlisi haline gelmiştir. Bunun sebebi ise dünyada çok hızlı bir değişimin yaşanmasıdır. Bilim ve teknolojinin her alanında yaşanan yenilikler kurumları yoğun bir rekabet ortamına taşımaktadır. Bu yoğun rekabet içerisinde birçok kurum yaşamlarını sürdürmek, iyi bir üretim ve hizmet sunup verimliliklerini artırabilmek için daha etkili yönetilmelerinin gerekliliği konusunda bilinçlenmişlerdir. Bu çalışmanın amacı, insan kaynakları yönetimi uygulamalarından olan; eğitim, performans değerlendirme, ödüllendirme ve personel güçlendirmenin, çalışanların iş tatminine, yenilikçi davranışına ve bireysel performansına etkisi olup olmadığını tespit etmektir. Ayrıca, iş tatmini ve yenilikçi davranışın bireysel performansa etkisi olup olmadığını belirlemektir. Diğer amacımız ise, insan kaynakları yönetimi uygulamalarından olan; eğitim, performans değerlendirme, ödüllendirme ve personel güçlendirme ile iş tatmini, yenilikçi davranış ve bireysel performansın çalışanların demografik özelliklerine göre, farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Bu bağlamda Kahramanmaraş ilinde bulunan bir kamu kurumu çalışanlarından 226 kişiye anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı kullanılarak, faktör analizi, güvenilirlik analizi, frekans analizi, korelasyon, regresyon, T-testi ve ANOVA analizi yapılmıştır. Bu analizler sonucunda; eğitim ve personel güçlendirmenin, iş tatmini üzerinde pozitif etkisinin olduğu, personel güçlendirmenin, yenilikçi davranış ile bireysel performans üzerinde pozitif etkisinin olduğu, iş tatmini ile yenilikçi davranışın bireysel performans üzerinde pozitif etkisinin olduğu ve ödüllendirmenin bireysel performans üzerinde negatif etkisinin olduğu belirlenmiştir. Çalışanların demografik özelliklerine göre ise, ödüllendirmenin katılımcıların cinsiyetine göre, yenilikçi davranışın katılımcıların kurumdaki hizmet süresine göre ve iş tatmininin katılımcıların eğitim düzeyine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human resource management practices are taken into consideration without any doubt in the conditions brought by today. While human beings are considered as other factors of production before the present day, they have become the most important in the process of production and service. The reason for this is a very rapid change in the world. Innovations in all fields of science and technology bring institutions to an intense competitive environment. In this intense competition, many organizations are aware of the necessity to manage their lives more effectively, in order to provide a good production and service and to increase their efficiency. The aim of this study is one of human resources management practices; To determine whether training, performance appraisal, rewarding and staff empowerment have an impact on employee satisfaction, innovative behavior and individual performance. It is also to determine whether job satisfaction and innovative behavior have an impact on individual performance. Our other aim is to implement human resources management; The aim of this course is to determine whether the performance, performance evaluation, rewarding and staff strengthening, job satisfaction, innovative behavior and individual performance differ according to the demographic characteristics of the employees. In this context, 226 people from the employees of a public institution in Kahramanmaraş province were surveyed. Data were analyzed by using SPSS statistical program, factor analysis, reliability analysis, frequency analysis, correlation, regression, T-test and ANOVA analysis were performed. As a result of these analyzes; It has been determined that there is a positive effect of the training and personnel empowerment on job satisfaction, the positive effect of personnel empowerment on individual performance with innovative behavior, the positive effect of job satisfaction and innovative behavior on individual performance and the negative effect of rewarding on individual performance. According to the demographic characteristics of the employees, according to the gender of the participants, it was determined that the innovative behavior varies according to the service duration of the participants and the job satisfaction according to the education level of the participants.