Zirkonya altyapılı restorasyonlar üzerine uygulanan farklı termal döngülerin kompozit rezinlerin tamir bağlanma dayanımına etkisinin incelenmesi
An investigation on the repair bond strength of different thermal cycles applied on zirconia-based restorations
- Tez No: 549357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KIRMALI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: zirkonya, termal döngü, porselen tamir sistemleri, zirconia, thermal cycling, porcelain repair systems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışma zirkonya altyapılı restorasyonlar üzerine uygulanan farklı termal döngülerin, kompozit rezinlerin tamir bağlanma dayanımına etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Yöntem: Zirkonya altyapılı porselen kuron kırıklarını taklit etmek amacıyla; her bir grupta 60 örnek olacak şekilde porselen, zirkonya ve porselen-zirkonya yüzeyli örnekler (7 mm çapında, 3 mm yüksekliğinde) hazırlandı. Örnekler kontrol ve 3000, 6000, 12.000 termal döngü uygulanan gruplar şeklinde 4 alt gruba ayrıldı (n=15). Kontrol grubu örnekleri 37 °C' deki distile suda 24 saat bekletildi. Termal döngü uygulanacak örnekler, termal döngü cihazı için hazırlanan aparatlara yerleştirildi ve termal döngü işlemi uygulandı. Örneklerin yüzeyleri elmas frezle pürüzlendirildikten sonra tamir seti içerisindeki malzemeler firmanın önerdiği sıra ve şekilde uygulandı. Ardından tüm yüzeylere tygon tüpler kullanılarak (3 mm çapında ve 3 mm yüksekliğinde) kompozit rezin uygulandı ve polimerize edildi. Hazırlanan tüm örneklere geleneksel test cihazında makaslama bağlanma dayanımı testi uygulandı (0,5 mm/dk). Kırılma tipleri stereomikroskop altında incelendi. Verilerin istatistik analizi Two-way ANOVA ve Bonferroni testi ile yapıldı. Bulgular: Zirkonya örneklerin bağlanma dayanımı değerlerinin kontrol, 3000 ve 6000 termal döngü gruplarında porselen ve porselen-zirkonya örneklerinden istatistiksel olarak anlamlı ve daha yüksek olduğu gözlemlendi (p0,05). Porselen ve porselen-zirkonya örneklerin bağlanma dayanım değerlerinin kontrol grubunda ve aynı termal döngünün uygulandığı durumlarda aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı gözlemlendi (p>0,05). Porselen örneklerde koheziv, zirkonya örneklerde adeziv ve porselen-zirkonya örneklerde daha çok karışık tip kopmalar gözlendi. Sonuç: Termal döngü uygulamalarındaki artış tamir bağlanma dayanımı değerleri üzerine etki etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of different thermal cycles applied on zirconia-based restorations on the repair strength of composite resins. Method: In order to imitate porcelain crown fractures with zirconia based; porcelain, zirconia and porcelain-zirconia specimens (7 mm in diameter, 3 mm in height) were prepared with 60 pieces in each group. Specimens were divided into 4 subgroups as control and 3000, 6000, 12.000 thermal cycling groups (n=15). The control group specimens were stored in distilled water at 37 ° C for 24 hours. The specimens to be thermally cycled were placed in apparatus prepared for the thermal cycler device and thermal cycling was performed. After the surfaces of the specimens were roughened with a diamond bur, the materials in the repair kit were applied in the order and manner recommended by the company. Composite resin was applied to all surfaces using tygon tubes (3 mm in diameter and 3 mm in height) and polymerized. The shear bond strength test was performed using a universal testing machine (0.5 mm/min). Failure types were analyzed under a stereomicroscope. Two-way ANOVA and Bonferroni test were used for statistical analysis. Results: The bond strength values of zirconia specimens were statistically significant and higher than porcelain and porcelain-zirconia specimens in control, 3000 and 6000 thermal cycling groups (p0.05). It was observed that the bond strength values of porcelain and porcelain-zirconia specimens were not statistically significant in the control group and when the same thermal cycle was applied (p>0,05). Porcelain specimens exhibited cohesive failure types, zirconia specimens exhibited adhesive failure types and porcelain-zirconia specimens exhibited predominately mixed failure types. Conclusion: The increase in thermal cycle applications has an effect on repair bond strength.