Küresel ekonomide modern İpek Yolu projesinin doğuşu, Avrupa - Asya (Avrasya) taşıma koridorları
The rise of modern Silk Road project in the global economy, Europe - Asia (Eurasia) transportation conditions
  1. Tez No: 549358
  2. Yazar: HÜSEYİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT BEŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ulaşım, Uluslararası İlişkiler, Economics, Transportation, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Historical Silk Road, Modern Silk Road, Eurasia Transport Corridors, China
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Milattan önce başlayıp, milattan sonra da dünyanın doğusu ile batısı arasındaki ticaret uzun bir süre Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde gerçekleşmiştir. Sadece ticari olarak alışveriş yapılmamış olup, toplumlar arasında kültür alışverişi, din alışverişi ve kısaca medeniyet alışverişi de yine bu yol üzerinde yapılarak dünyanın iki uzak noktası arasında fikirler ve düşünceler taşınagelmiştir. Tarihi İpek Yolu Sovyetler Birliği'nin dağılması ve özellikle deniz taşımacılığının gelişmesiyle birlikte önemini kaybetmiştir. Küreselleşen dünyada deniz taşımacılığı dünya ticaretine yeterli cevabı veremeyecek duruma gelmiştir. Bunun yanında kapalı ekonomi anlayışından çıkarak dünya ekonomisine Entegre olmaya çalışan Çin dünya piyasalarında hızlı bir ivme ile gelişme göstermiştir. Ucuz olan iş gücü sayesinde üretmiş olduğu ürünleri dünya pazarlarına ulaştırmak istemesinin yanında Sovyetler birliğinin dağılması ve Orta Asyada meydana gelen otorite boşluğunu doldurmaya çalışarak, aynı zamanda Orta Asya devletleriyle olan bağlarını geliştirmek istemesi sonucu Tarihi İpek Yolunu Modern İpek Yolu olarak yeniden canlandırmaya çalışmaktadır. Modern İpek Yolu'nun canlandırılması için yalnızca Çin değil Dünyanın doğusunda ve batısında yer alan neredeyse bütün ülkelerin, özellikle de gelişmiş ülkelerin dolaylı yada doğrudan girişimleri bulunmaktadır. Özellikle Avrupalı devletler büyük enerji kaynaklarına sahip Orta Asya ve Kafkas ülkeleri ile bağlantı kurmak, Uzakdoğu piyasalarıyla ekonomik ilişkiler geliştirmek ve Uzak Doğu pazarlarına açılabilmek için Modern İpek Yolu Projelerine ağırlık vermektedir. Modern İpek yolu projesi ile dünyanın doğusu ve batısı arasında özellikle kara ve demir yollarının gelişmesiyle başta Çin olmak üzere güzergah üzerinde bulunan ülkelerin ekonomik kalkınmaları ve küresel ekonomiye entegre olmaları sağlanacaktır. Bu doğrultuda çalışmalar yapılırken bilhassa denize kıyısı olmayan ülkeler üzerinde ciddi bir maliyet külfeti oluşturan ulaştırma maliyetleri aşağı çekilecek ve ülkelerin birbirleri ile ticaret yapmaları teşvik edilecektir. Modern İpek yolu projesi ile birlikte uzun dönemde meydana gelecek olan gelişmeler; Toplam ekonomileri 21 trilyon dolara ulaşan koridor üzerinde bulunan 65 ülkenin ekonomik, kültürel ve sosyal yaşantısına olumlu bir etki yapacağı, ilgili ülkeler arasında iş birliğini arttıracağı ve bu ülkelerin üretim ve istihdamlarında da oluşacak girdi ve çıktı miktarlarını olumlu yönde etkileyeceği beklenmektedir. Anahtar Sözcükler : Tarihi İpek Yolu, Modern İpek Yolu, Avrasya Taşıma Koridorları, Çin
Özet (Çeviri)
The trade between the east and west of the world started before Christ and went on to took place on the Historical Silk Road for a long time. Not only the commercial activities were done, but also exchange of cultures between the societies, exchange of religion, in short, exchange of civilizations were conducted by carrying ideas and thoughts between the two distant points of world on this road. The historical Silk Road has lost its importance with the dissolution of the Soviet Union and especially with the development of maritime transport. In the globalized world, sea transportation has become insufficient to give enough answers to world trade. In addition, the Chinese economy, with a rapid acceleration and cheap labor force maintains development in world market, trying to be integrated into the world economy from the understanding of closed economy. After the dissolution of the Soviet Union; Chinese economy attempts to fill the gap in the authority of Central Asia by developing the ties with Central Asian states, therefore, it is trying to revive the Historic Silk Road as the Modern Silk Road. Not only the China but also nearly all countries in the east and west of the world have serious attempts to revive the modern Silk Road. Especially, European states focus on Modern Silk Road projects to connect with Central Asian and Caucasian countries which have great energy resources, and to develop economic relations with Far East markets and to open up to Far East markets. With the development of Modern Silk Road project and development of roads and railways between the east and west of the world, it will be ensured that the countries located on the route, especially China, will obtain economic development and integration to global economy. In this process; transport costs, which constitute a significant cost burden on non-coastal countries, will be reduced and countries will be encouraged to trade with each other. Long term developments with the Modern Silk Road project: 65 countries which have total 21 trillion dollars economy will have a positive impact on their economy, cultural and social life. These countries will have a positive impact on their input and output amounts in production and employment dimensions.