Spondiloartropati hastalarında fekal kalprotektin ile kolit korelasyonu
Correlation of fecal calprotectin and colitis in spondyloarthropathy patients
- Tez No: 549362
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİK ALİ SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Spondiloartropati, fekal kalprotektin, bağırsak inflamasyonu, Spondyloarthropathy, fecal calprotectin, intestinal inflammation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Spondiloartropati hastalarında normal popülasyona göre bağırsak inflamasyonunun daha sık görüldüğü bilinmektedir.Bu inflamasyonun gösterilmesinde altın standart yöntem ileokolonoskopi eşliğinde alınan endoskopik biyopsi olmakla birlikte; yöntemin invaziv olması, zaman vetecrübeli personel gerektirmesi gibi birtakım dezavantajları mevcuttur. Son yıllarda gastrointestinal sistemde inflamasyonun değerlendirilmesinde ön plana çıkan girişimsel olmayan bir test olan fekalkalprotektinin (FK) olası diğer nedenlerin ekarte edildiği durumlarda bağırsak inflamasyonunun göstergesi olarak kullanılabileceğine dair kanıtlar mevcuttur. Çalışmamızdaspondiloartropati hastalarında FK pozitifliğinin ileokolonoskopi bulguları ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Bu amaçla2012-2017 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi İmmunoloji polikliniğine başvuran ve gastrointestinal semptomları nedeniyle FK çalışılan toplam 66spondiloartropati hastasının parametreleri (demografik özellikler, üveit varlığı, HLA-B27 (İnsan Lökosit Antijeni-B27) pozitifliği, akut faz reaktanları, kolonoskopi bulguları, tümör nekrozis faktör inhibitörü kullanım durumu, BathAnkilozanSpondilit Hastalık Aktivite İndeks skoru)retrospektif olarak incelendi. FK pozitif olan hastaların %50'sine, FK negatif olan hastaların ise %16,7'sine kolonoskopi yapılmıştı. FK pozitif olup kolonoskopi yapılan hastaların 4'ünde (%44,4) kolit ile uyumlu bulgular saptanırken,FK negatif olan hastaların hiçbirinde kolit saptanmamıştır. Ancak bu farklılık istatistiksel açıdan anlamlı değildi (p=0,082).FK pozitif saptanan grupta eritrosit sedimentasyon hızı,C-reaktif protein, lökosit, nötrofil lenfosit oranı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. FK pozitifliği ile diğer parametreler arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmadı. Çalışmamızda FK pozitifliği ile kolit korelasyonunun istatistiksel açıdan anlamlı olmamasının hasta sayısının azlığı, FK çalışılan her hastaya kolonoskopi yapılmamış olması ve kolonoskopisimakroskopik olarak normal olan hastalardan biyopsi alınmamasından kaynaklanmış olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
It is known that bowel inflammation is more common in patients with spondyloarthropathy. Although the gold standard method to show enteric inflammation is an endoscopic biopsy, there are some disadvantages of the method such as being an invasive procedure, and the need of more time and experienced personel. In recent years, there is evidence that fecal calprotectin (FC), a noninvasive test highlighting inflammation in the gastrointestinal tract, may be used as an indicator of intestinal inflammation in cases where other possible causes are excluded. In our study, we aimed to investigate the relationship between the FC positivity and colonoscopic findings in patients with spondyloarthropathy. For this purpose, parameters (demographic characteristics, presence of uveitis, HLA-B27 (Human Leukocyte Antigen-B27)positivity, acute phasereactants, colonoscopy findings, tumor necrosis factor inhibitor usage status, Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index score)of 66 patients with spondyloarthropathy who were admitted to Karadeniz Technical University Farabi Hospital Immunology outpatient clinic between 2012-2017 years who had gastrointestinal symptoms and had their FC checked analyzed retrospectively. Colonoscopy was performed in 50% of the patients with positive FC and 16.7% of the patients with negative FC. There were colitis findings in 4 (44.4%) of the patients who had a positive FC and had a colonoscopy procedure. However, this difference was not statistically significant (p = 0.082). The erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein, leukocyte and neutrophil lymphocyte ratio were significantly higher in the FC positive group. No statistically significant relationship was found between FC and other parameters. In our study, it was found that the colitis correlation wtih FC positivity was not statistically significant because, to our understanding; of the low number of patients, the low amount of colonoscopy appliancein FC positive patients, and the fact that no biyopsy were taken in patients with macroscopically normal colonoscopy findings.