Yasin suresi'nin din eğitimi açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the Yasin duration of religious education
- Tez No: 549498
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din, eğitim, öğretim, Yasin Suresi, Religion, education, teaching, Surah Yasin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada din eğitiminde temel kaynak olan Kur'an'ı Kerim'in, Yasin Suresi, din eğitim öğretiminde kullanılan ilke yöntem ve teknikler açısından incelenmiştir. Amaç, din eğitiminin nasıl daha etkin ve daha doğru yapılabileceğini tespit etmeye katkıda bulunmaktır. Hz. Peygamber'in, din eğitimi verdiği toplumun öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında, bunun bir devrim olduğu farkedilir. Cahiliye devrinden, Asr-ı Saadet devrine geçilmiştir. İslam dinini kabul eden insanların bu hızlı ve kalıcı değişiminde ki etken; Hz. Peygamber'in de kullandığı Kur'an'ı Kerim'in yöntemidir. Günümüzde din eğitiminin doğru ve kalıcı bir eğitim olması için Kur'an'ı Kerim'de kullanılan yöntemler kullanılmalıdır. Bu nedenle halk arasında her fırsatta (cenaze, mevlit, kadınlar günü vb.) okunan Yasin Suresi'nin, muhataplarda istendik davranış değişikliği oluşturması için, din eğitiminde kullanılan ilke teknik ve yöntemleriyle ilgili ayetler tespit edilmeye çalışılmıştır. Böylece din eğitimi yapılırken Yasin Suresi'nde geçen konularla ilgili ayetler yöntemlere bağlı anlatılırsa daha etkili olacaktır. Bu çalışma, araştırma yöntemlerinden literatür tarama ile başta kaynaklarda verilen tefsirler olmak üzere, konu ile ilgili çeşitli kitap ve makaleler incelenerek hazırlanmıştır. Tümdengelim ve tümevarım yöntemleri ile Yasin Suresi, din eğitiminde kullanılan ilke yöntem ve teknikler doğrultusunda açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma, giriş bölümü ve üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı ve önemi, yöntemi ile ilgili bilgilerden sonra bu çalışmaya benzer çalışmalarla ilgili kısa bilgiler yer almaktadır. Birinci bölümde din eğitimi çalışması olması nedeniyle; din eğitimiyle ilgili temel kavramlar, din eğitiminin tanımı ve amacı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde ise araştırmanın konusu olan Yasin Suresiyle ilgili genel bilgilerden, surenin öne çıkan özelliklerinden ve içerdiği konulardan bahsedilmektedir. Son bölüm olan üçüncü bölümde de önce Yasin Suresi'nde belirlenen din eğitim öğretiminde kullanılan ilke, yöntem ve tekniklerin tanımları sonra da ilgili ayetlerle olan bağlantıları açıklanmaktadır. Üçüncü bölümün sonunda Yasin Suresi'nde geçen insan tipleri ve davranışları başlığı altında olumlu ve olumsuz kişilik davranışlarından bahsedilmektedir. Sonuç bölümünde ise bu çalışmada neler yapıldığı ve ne gibi bilgilere ulaşıldığı, bu bilgilerin din eğitiminde etkin bir şekilde nasıl kullanılabilineceğine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Surah Yasin in the Holy Qur'an, which forms the main source of religious education, was examined in terms of the principles, methods and techniques used in religious education. This study was aimed to to contribute to the efforts to identify how religious education can be provided in a more effective and accurate manner. When the situation of the community to which Prophet Muhammad taught Islam was compared to the period before converting to Islam, this can be considered as a revolution. The community evolved from an era of absolute ignorance (called Cahiliye) into an era of eternal bliss. (called Asr-ı Saadet). The reason for this rapid and lasting change of people who readily accept Islam lies in Prophet Muhammad's method of teaching religion as used by the Holy Qur'an. Nowadays, the methods used in the Holy Qur'an should be used in order to provide a accurate and efficient religious education. For this reason, it was tried to determine the verses in Surah Yasin,which is recited in several occasions such as funerals, mawlids and women's gatherings, related to the principles and methods used in religious education in order to create a change in the behaviors of those in presence. Thus, the verses related to the issues mentioned in Surah Yasin while providing religious education would be more effective if they were explained according to the methods. This study was performed by document review method and in this context various books and articles related to the subject, especially the hermeneutical documents given in the sources were surveyed. Surah Yasin was tried to be explained according to the principles and techniques used in religious education using deductive and inductive methods. The study consists of an introduction and three separate sections. In the introduction,after providing information about the subject, purpose and importance of the research, a brief review of similar studies is presented. In the first section, the basic concepts about religious education, their definition and purpose were explained because the study was associated with religious education. In the second section, some general information about Surah Yasin were presented as well as prominent features of the Surah and the issues it contains. In the third and last section, the definitions of the principles, methods and techniques used in religious education determined in Surah Yasin were explained and then their associations with the related verses were explained. At the end of the third section, positive and negative personality traits under the title of human types and behaviors in Surah Yasin were exemplified.