6698 sayılı kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında işçinin korunması
The protection of labour according to 6698 numbered protection of personal datas law
  1. Tez No: 549499
  2. Yazar: YONCA DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi, İşveren, İş sözleşmesi, Kişisel Veri, Hassas Kişisel Veri, Veri İşleyen, Rıza, Elektronik Gözetleme, Hukuka Uygunluk Sebepleri, Yaptırım, Labour, Employer, Labour Contract, Personal Data, Sensitive Personal Data, Data Operative, Consent, Elektronical Observation, Judicial Reasons, Sanction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda iş hukuku mevzuatı öncelikli uygulanmaktadır. Bu düzenlemelerdeki temel amaç, işverene göre daha zayıf durumda olan işçiyi korumaktır. Kişisel veriler, öncelikle bireylerin özel hayatına ilişkin olduğundan, hem ulusal hem de uluslararası kurallarla korunmaktadır. Ülkemizde kişisel veriler, başta Anayasa olmak üzere, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, İş Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Elektronik Haberleşme Kanunu, Elektronik Ticaret Kanunu ve Bankacılık Kanunu'nu gibi çeşitli kanunlarla koruma altına alınmıştır. 07.04.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verileri Korunması Kanunu ile işçinin kişisel verilerini işvene karşı koruyan bir takım düzenlemeler getirilmiştir. Bu kanuna göre kural olarak işveren, işçinin rızasını almadan kişisel verilerini işleyemeyecek, aksi durumda bir takım yaptırımlarla karşılaşacaktır. Ancak Kanunda açıkça yazılı kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sır sakama yükümlülüğü altında bulunmak gibi bazı istisnai durumlarda işçinin açık rızası aranmaksızın kişisel verilerinin işlemesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
Labour Law implements priority conflicts between labour and employer. In these regulations, the main aim is protect to weak labour against to strong employer. First of all, personal datas are about person's private life. Therefore, personal datas protect both national or international law. Personal datas are regulated and protect in our country diverse laws which are firstly Constutition, Protection of Personal Datas Law, Turkish Civil Law, Turkish Obligations Law, Labour Law, Turkish Criminal Law, Turkish Criminal Judgements Law, Police's Task and Authority Law, Elektronical Communication Law, Elektronical Trade Law and Banking Law Etc. 6698 Numbered Protection of Personal Datas Law became valid in 07.04.2016 in our country. In this way, labour's personal datas are completely protected against to employer. According to this regulation, employers can't operate labours personal datas without labour's consent on principle. If employers don't, they will meet some sanctions But there are some exceptions about labour's consent which are clearly regulated in Protection of Personal Datas Law. These exceptions are protection of public health, protective medicine, medical diagnosis, execution of treatment and care services, having liability secrecy etc. In these cases, employers can operate labours personal datas without their consents.