Prematüre bebeklerde probiyotik desteğinin beslenme intoleransı, nozokomiyal enfeksiyon ve mortalite üzerine etkisi
The effect of probiotic supplement on feeding intolerance, nosocomialinfectionand mortality in premature infants
- Tez No: 549551
- Danışmanlar: UZMAN MUSTAFA KURTHAN MERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematürite, probiyotik, beslenme intoleransı, nozokomiyal enfeksiyon, Prematurity, probiotic, feeding intolerance, nosocomial infection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Doğum ağırlığı 1500 gramdan düşük, çok düşük doğum ağırlıklı (ÇDDA) preterm bebekler, çok hassas bir yenidoğan grubunu temsil eder. Çok düşük doğum ağırlıklı bebekler, nekrotizan enterokolit (NEK), kan dolaşımı enfeksiyonları ve beslenme intoleransı gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlar gelişme riski altındadır. Probiyotikler gastrointestinal sistemi kolonize eder ve konakçı için birçok yararlı etki sağlama potansiyeline sahiptir. Bu çalışmanın amacı, 34 gestasyon hafta ve 1500 gram altında olan preterm bebeklerde probiyotik kullanımının beslenme intoleransı, nozokomiyal enfeksiyon ve mortalite üzerine etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde 1 Eylül 2016 ve 1 Aralık 2018 tarihleri arasında 34 gestasyon hafta ve 1500 gram altında doğan bebekler retrospektif olarak değerlendirildi. Bu çalışmadaki toplam 135 bebekten 72'si probiyotik desteği alan grup, 63'ü kontrol grubuydu. Bulgular: Kültür kanıtlanmış sepsis oranı probiyotik grubunda % 5 (n = 7) ve kontrol grubunda % 4,5 (n = 6) idi, istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p=0,969). Beslenme intoleransı insidansı probiyotik grubunda anlamlı derecede düşüktü (30/135 hastaya karşı 40/135, p=0,011). Nozokomiyal pnömoni, ölüm veya NEK insidansı açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Sonuç: Probiyotik desteği ÇDDA bebeklerde nozokomiyal enfeksiyon, ölüm veya NEK insidansını azaltmada etkili değildir, ancak beslenme toleransını artırabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Preterm infants weighing less than 1,500 grams, very low birth weight (VLBW) infants, represent a very vulnerable group of newborns. Very low birth weight infants are at a high risk for developing life-threatening complications such as necrotizing enterocolitis (NEC), bloodstream infections and feeding intolerance. Probiotics colonize the gastrointestinal tract and have the potential to provide many beneficial effects to the host. The aim of this study was to evaluate the effects of probiotic use on feeding intolerance, nosocomial infection and mortality in preterm infants with gestational age less than 34 weeks and birth weight ≤1,500 grams. Patients and Methods: Infants with gestational age less than ≤34 weeks and birth weight ≤1,500 grams observed in Neonatal Intensive Care Unit of Adana City Training and Research Hospital between September 1, 2016 and December 1, 2018 were evaluated retrospectively in this study. Total number of babies assesed in this study was 135, 72 of them were in the probiotic group and 63 of them were in the control group. Result: İncidence of culture proven sepsis rates were 5% (n=7) and 4.5% (n=6) in probiotic and control groups respectively, the difference was not statistically significant (p=0.969). İncidence of feeding intolerance was significantly lower in the probiotic group (30 of 135 vs 40 of 135, p=0.011). There was no significant difference in the incidence of nosocomial pneumonia, death or NEC between groups. Conclusion: Probiotic supplementation is not effective in reducing the incidence of nosocomial infection, death or NEC in VLBW infants, however, it may improve feeding tolerance.