Demokratik bir kimlik arayışında kamu yönetimi: Yönetsel reformların demokrasi bağlamında analizi
Public administration in the puruit of democratic identity analysis of administative reforms in the context of democracy
- Tez No: 549556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA EŞKİ UĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi Yaklaşımı, Geleneksel Kamu Yönetimi, Yeni Kamu İşletmeciliği, Yeni Kamu Hizmeti, Public Administration Approach, Traditional Public Administration, New Public Management, New Public Service
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kamuya hizmet mekanizması konumunda olan kamu yönetiminin, son dönemlerde yaşanan gelişmelerden bağımsız kalması düşünülemez. Ekonomi, siyaset, teknoloji ve sosyal hayat başta olmak üzere diğer alanlarda da meydana gelen gelişmeler kamu yönetimini derinden etkilemiştir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kamu yönetimlerinde uzun yıllar etkili olan geleneksel kamu yönetimi yaklaşımı, belirtilen alanlardaki değişimler karşısında yetersiz kalarak, yerini yeni kamu işletmeciliği yaklaşımına bırakmak zorunda kalmıştır. Yeni kamu işletmeciliği yaklaşımının 1980-2000'li yılları arasında etkili olduğu görülmektedir. Bu yıllardan itibaren bu yaklaşım da eleştirilmiş ve son yaklaşım yeni kamu hizmeti olmuştur Bu çalışmada geleneksel kamu yönetimi, yeni kamu işletmeciliği ve yeni kamu hizmeti yaklaşımlarının ne olduğu, ilkeleri ve yaklaşımların demokratikleşmesi yaşanan gelişmeler doğrultusunda karşılaştırmalı analizi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract It is unthinkable that public administration which is public service mechanism remains independent of the recent developments. Developments occurring in other sectors especially in economics, politics, technology, and social life have a profound impact on the public administration. Traditional public administration approach that has shown the impact on public administration of developed and developing countries for many years remained inadequate in the face of changes in specified sectors, and it was forced to leave its place to the new public management approach. The new public management approach has been effective from the 1980s and the 2000s. After this period, the approach criticized and left its place to the new approach called new public service. In this study, a comparative analysis of the issues put forward by the public administration approaches ,democratization and the points being separated from each other be done in line with developments.