İslam Hukuku ve Irak kanunlarında suç işleme yollarını engelleme
Islamic Law and Iraq in crime preventing processing roads
  1. Tez No: 549636
  2. Yazar: QANDEEL IBRAHIM KANABE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Irak Hukuku, Suç, Suçu Önleme, Islamic Jurisprudence, Iraqi Law, Crime, Crime Prevention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırma İslam Hukuku ve Irak Hukukunun suçu önleme yolları konusunda belirledikleri yaklaşımları karşılaştırmalı olarak ele almakta ve bu konuda iki hukuk sistemi arasındaki benzerlik ve farklılıkları tespit etmeyi hedeflemektedir. Suç olgusu, bireysel ve toplumsal bazda olumsuz sonuçları bakımından toplumu tehdit eden en tehlikeli sosyolojik olgulardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple araştırmamızda İslam Hukukunda ve Irak Hukukunda suçun tanımını, çeşitlerini, suçun yayılmasının sebeplerini ve suçtan korunma yollarını ele alacağız. Araştırmamız suçtan korumanın, suçu önlemenin yollarını ele incelemektedir. Suçu önlemek üzere bütün tedbirler ve her türlü koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu kapsamda bireylerin eğitimden geçmesi, toplumun korumak üzere suçun ortaya çıkmasına ve gelişmesine engel olmakla yükümlü olan resmi ve gayrı resmi kuruluşların irşad faaliyetlerini yürütmesi geremektedir. Bunun için suçun tehlikeleri ve suçun bireysel ve toplumsal istikrar açısından olumsuz yansımaları konusunda ortak bir bilinç oluşturulmalıdır. Araştırmamız Irak'ta suçu önlemenin geleneksel ve modern yöntemlerini incelemektedir. Bu çerçevede suçu ortadan kaldırmak ve suçtan korunmak üzere fakirlik ve işsizlik sorununu ortadan kaldırmanın, basın yayın organlarıyla işbirliği yapmanın zorunlu olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde çevresel düzenleme önlemlerinin alınması, çevresel faktörlerin suçu önleyecek, suçlunun cesaretini kıracak, suç fırsatlarını ortadan kaldıracak, suç kurbanlarının korunmasını sağlayacak ve toplumsal sorunları sınırlayarak en aza indirgeyecek şekilde düzenlenmesi de zorunluluk arz etmektedir. Araştırma boyunca İslam Hukuku ve Irak Hukukunda suçu önlemek üzere ulaşılması zorunlu olan hedefeleri gerçekleştirmek üzere suçun türlerini, suçtan korunma yollarını ele alacak ve araştırmayı ulaşılan sonuç ve tavsiyelerle tamamlayacağız.
Özet (Çeviri)
This research is about the relationship between the curriculum of Iraqi law and Islamic jurisprudence in determining means of crime prevention; crime phenomenon is one of the most serious social phenomena in society because of their negative impact on the individual and social stability, so we're trying through this study to make clear definition and types of crime in both Iraqi law and Islamic jurisprudence and how to prevent crime, and address crime prevention and how you spend it put all preventive measures and actions by individuals and educational tutoring from formal and informal social institutions, and that these measures must be taken to prevent the emergence and evolution of crime to maintain community safety, crime awareness and negative repercussions on the stability of the individual and society, the study also addresses the exposure described in traditional and modern methods of crime prevention in Iraq, it turns out that it is no longer necessary to eradicate poverty and unemployment, media cooperation to eradicate crime and prevention, it is necessary to design environment and the change would reduce the chances of committing to install torque potential criminals, and protect potential victims of crime, and reduce the social problems and the limit her from. And we will address through our research, types of crimes in Iraqi law and Islamic jurisprudence in order to reach the goals that make it necessary to respond to crimes, and figure out ways to prevent crime and then reach a conclusion and the findings and recommendations of the study.