Eski Mezopotamya'da tıp (Asûtu)
Medicine in Ancient Mesopotamia (Asûtu)
  1. Tez No: 549666
  2. Yazar: NEJLA ALPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAİNER MARIA CZICHON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Büyü, Cerrahi, Din, Kehanet, Mezopotamya, Tıp, Archaeology, Incantation, Medicine, Mesopotamia, Prediction, Religion, Surgery
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Eski Mezopotamya toplumunda teknolojik yetersizliklere rağmen gözlem gücü ve nesilden nesile aktarılan bilgiler sayesinde pek çok hastalık tanınmış, tanınan bu hastalıkların tedavilerinde de doğadan yararlanılmıştır. Çivi yazısı sayesinde hastalıklara ait bilgiler, tedavileri için hazırlanan ilaçların yapımında kullanılan droglar ve ilaç hazırlama yöntemleri günümüze aktarılabilmiştir. Aslında Mezopotamya dillerinin günümüzde kullanılmıyor olması, bilgilerin herkesçe anlaşılabilmesi konusunda büyük bir engel oluşturmaktadır. Ancak tabletler üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde Eski Mezopotamya toplumunun tıp konusunda ne kadar ileride olduğu kanıtlanmıştır. Günümüze kadar yapılan tercümelerden elde edilen bilgiler sonucunda aslında Eski Mezopotamya‟dan tanınan tedavi yöntemlerinin binlerce yıldır geçerliliklerini korudukları görülmüştür. Ayrıca aynı droglar, birebir aynı ölçülerde ve aynı hastalıkların tedavilerinde olmasa da, günümüzde de hâlâ kullanılmaktadır. Hatta bazı hastalıkların tedavisinde 4 bin yıldan fazla süredir aynı drogların kullanılmaya devam edildiği görülmüştür. Aslında günümüzde hastalıkların tedavileri için büyük oranda modern tıp yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Ancak her ne kadar modern ilaçlar, teknolojik cihazlar ve hastane koşullarında tedaviler tercih edilse de geleneksel tedaviden tamamen vazgeçilmemiş ve destekleyici tedavi olarak bitkisel ilaçlardan ya da dinsel-büyüsel yöntemlerle tedaviden yararlanılmaya devam edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In spite of technological inadequacies in Ancient Mesopotamian society, a lot of diseases were identified owing to observation ability and the informations which was passed from generation to generation. In treatments of these diseases, the nature was utilized. The knowledges about the diseases, the drugs was used for the production of medicines, which were prepared for the treatment of theirs, and the methods of medicine preparation were able to be transferred to today through Cuneiform. Actually, Ancient Mesopotamian languages are not spoken today. So it a major obstacle to the understanding of informations by everyone. However, owing to the studies on tablets, it has been proven that the Mesopotamian society advanced in medicine. In the result of translations until today, it has been understood that the treatment methods are known from Ancient Mesopotamia have been extanting for thousands of years. Furthermore, the same drugs are still being used today, even if they are not in exactly the same measurements and treatments of the same diseases. Moreover, in the treatments of some diseases, the same drugs have been used for more over four thousands years. In fact, modern medical methods are largely used to treath current diseases. Although modern medications, technological devices and treatments in hospital conditions are preferred, traditional treatments have not been completely abandoned. Both treatments of herbal remedies and religious-magical methods are still being used as supportive treatment.