IŞİD ve Irak'ın işgali
Occupation of ISIS and Iraq
- Tez No: 549680
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Şii-Sünni İlişkileri, Irak, Cihad, Vehhabilik, Selefilik, Shiite-Sunni, Relations, Iraq, Jihad, Wahhabism, Salafism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Irak ve Şam İslam Devleti, kısaca IŞİD, resmî adıyla İslam Devleti ya da Irak ve Levant İslam Devleti, Türkiye'ye komşu olan Irak ve Suriye'de etkinlik gösteren silahlı grup ve tanınmayan devletin adıdır. Grup genelde Sünnî topluluklar olmak üzere Mücahidîn Şûra Konseyi, El-Kaide, Jaysh el-Fatiheen, Jund el-Sahaba, Katbiyan Ansar el-Tevhid vel Sunnah, Jeish el-Taiifa el-Mansoura gibi farklı isyancı gruplardan oluşur ve onların desteğiyle politikalarını sürdürmektedir. Örgütün temel hedefi özellikle Irak ve Sünni nüfusun yoğun olduğu bölgelerde halifeliği kurma hedefi vardır. IŞİD petrol kaynaklarına yakınlığı nedeniyle ve kimi zaman denetim altına tuttuğu zengin petrol kuyuları sayesinde dünyanın en zengin yasadışı silahlı grupları arasında sayılmaktadır. Bu grup, binlerce sivil Iraklı ve Irak hükümeti üyeleri ve onların uluslararası müttefiklerinin ölümlerinden sorumlu tutulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Islamic State of Iraq and the Levant, briefly Isil, the official name of the Islamic State of Iraq and the Levant, or Islamic state which is neighbors of Turkey and Syria, is armed groups active in Iraq and name of unrecognized state. The group generally consists of different rebel groups such as the Sunni community, the Mujahideen Council, al-Qaeda, Jaysh al-Fatiheen, Jund al-Sahaba, Katbian Ansar al-Tawhid al-Sunnah, Jeish al-Taiifa al-Mansoura, and continues their policies with the support of them. The main objective of the organization is to establish the caliphate in Iraq and other regions, especially where the sunni population is intense. ISIL is considered to be one of the richest illegal armed groups in the world by way of its proximity to oil resources where rich oil wells under control. This group is held responsible for the deaths of thousands of civilian Iraqi and Iraqi government members and their international allies.