The effects of advertisement appeals on consumer purchasing intention of smartphones in Turkey
Türkiye'de smartfonların tüketici satın alma konusunda reklam alanının etkileri
  1. Tez No: 549679
  2. Yazar: AHMAD SAEID SADAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARID HUSEYNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam çekiciliği, duygusal çekicilik, dedikodu çekiciliği, gerçekçi çekicilik, korku çekiciliği, tüketici satın alma eğilimi, Advertisement appeals, Emotional appeal, Humor appeal, rational appeal, Fear appeal, consumer purchase intention
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Reklam, tanımlanmış bir hedef kitlenin davranışını etkilemeye çalışan bir iletişim şeklidir. Bir grubun belirli bir eylemi (bir ürünü satın almak gibi) almak için ikna etme niyeti ile geliştirilen ve yerleştirilen herhangi bir mesaj, bir reklam olarak kabul edilebilir. Reklamın, reklam medyası, reklam mesajı, reklam çekiciliği vb. gibi farklı türleri vardır. Bu çalışmada, reklam çekiciliği ve bunun Türkiye cep telefonu pazarında tüketicinin satın alma eğilimi üzerindeki etkilerine odaklanılmıştır. Reklam çekiciliğinin en yaygın türleri duygusal çekicilik, dedikodu çekiciliği, gerçekçi çekicilik ve korku çekiciliğidir. Tüm bu faktörlerin Türkiye'deki akıllı telefon piyasasında tüketici satın alma eğilimi (tüketici satın alma davranışı) üzerindeki etkilerinin incelendiği çalışmanın temelini bu faktörler oluşturmuştur. Bu araştırmayı yapmak için, Türkiye'deki Türk cep telefonu tüketicisinden veriler toplanmış ve bağımlı değişken ile dört bağımsız değişken arasındaki ilişki SPSS sürüm 21 ve SPSS AMOS sürüm 22'de kullanılan yapısal eşitlik modeli (SEM) ve doğrulayıcı faktör analizi (CFA) ile analiz edilmiştir. Bu çalışmada, niceliksel araştırma yöntemi kullanılmış ve veri toplamak için kullanılan anketler konu hakkındaki geniş literatür incelenerek formüle edilmiştir. Bu araştırmanın sonucu, korku cazibesi ile reklamdaki gerçekliğin Türkiye'deki cep telefonu tüketicilerinin satın alma niyetinde etkisi olmadığını gösterirken, duygusal cazibe ve dedikodu cazibesinin Türk cep telefonu tüketicilerinin satın alma niyetini etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Advertising is a form of communication that attempts to influence the behavior of a defined target audience. Any message developed and placed with the ultimate intention of persuading a group to take a specific action (such as buying a product) can be considered an advertisement. There are different tactics that use for advertising like advertisement media, advertisement message, advertisement appeals, etc. In the current study focused on the advertisement appeal and its effects on the consumer purchasing intention in the smartphones market of Turkey. Most common type of advertisement appeals are emotional appeal, humor appeal, rational appeal, and fear appeal. All these factors formed the basis of this study where the effect of these factors was evaluated on the consumer purchase intention (consumer buying behavior) of smartphones market in Turkey. In order to do this research, the data was collected from smartphones users in Turkey. To analyze the relationship between dependent and four independent variables, structural equation model (SEM) and confirmatory factor analyze (CFA) were used in SPSS version 21 and SPSS AMOS version 22. The result of this research showed which fear and rational appeals in advertisement don't have any impact on the smartphones users' purchase intention in Turkey, whereas emotional and humor appeals have impact on the Turkish smartphones consumers purchase intention.